politika
Hrvatska
vijest

HDZ-ov program: prekid politike zbog reklama

Foto: AFP / STR

Predizborne kampanje odavno nisu prostori artikulacije novih političkih ideja, već gotovo pa isključivo predstavljaju privremenu promjenu prioriteta u reklamnoj industriji i oglašavanju. I koliko god su te reklame bile oduvijek ispražnjene od relevantnog političkog sadržaja, ipak se barem nastojalo da floskule iz političkog programa nisu do samog kraja podložne reklamnoj retorici, odnosno da kopirajter doslovno ne piše i sam program. Međutim, jučerašnjim lansiranjem predizborne kampanje Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) napokon se eliminirala i ta granica.

Puni naziv programa kojim HDZ, točnije Domoljubna koalicija u kojoj je HDZ-u priključeno nekoliko satelita, izlazi na izbore glasi – Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+ HRVATSKA. I dok je u samom naslovu vidljiva granica između “političkog” dijela i onog reklamnog, ne isuviše pažljivim iščitavanjem programa ili govora predsjednika stranke Tomislava Karamarka lako se uoči dominacija reklamne logike u samom programu, odnosno predviđenim mjerama i rezultatima. Pored tih novih mjera Karamarkov govor je obilovao standardnim floskulama o domoljublju, Tuđmanu i obiteljskim vrijednostima, kao i poslovično nepažljivim proturječjima u ekonomskim razmatranjima i prioritetima koje je uspio razriješiti najavljujući da će Hrvatska biti zemlja srednjeg sloja i političkog centra.

Autsorsanje izrade programa reklamnoj agenciji

Karamarko nije dalje eksplicirao svoju klasnu analizu političkih preferenci tako da smo ostali uskraćeni za uvid o političkim nagnućima viših ili nižih slojeva. No očito dublji analitički uvidi nisu potrebni kad se program temelji na elegantnom kopirajterskom rješenju. Naime, ono 5+ iz programa se provlači kroz gotovo sve mjere i očekivane rezultate programa. Dakle, Domoljubna koalicija planira da BDP do 2019. godine raste 5% na godišnjoj razini, povećati mirovine za 5%, smanjiti nezaposlenost za 5%, privući u svom eventualnom mandatu 5 milijardi eura iz europskih fondova, smanjiti PDV na dječju hranu i potrepštine na 5%, povećati za 5% rodiljne naknade, smanjiti rok izdavanja građevinske dozvole na 5 dana…

Zaključak o metodi izrade HDZ-ovog programa, barem ovog privremenog dok se ne završi onaj autsorsani minhenskom IFO Institutu, nije teško izvesti: autsorsao se reklamnoj agenciji. Kopirajteri su izabrali broj koji “najbolje zvuči” i jednostavno sve aspekte podredili tom broju. Cijeli program je sveden na prilagođavanje svih mogućih programskih kvantifikacija broju 5. Negdje zvuči plauzibilnije, negdje potpuno nepovezano, ali zato je barem konzistentno. Kada je već politička konzistencija odavno napuštena politička vrijednost u stranačkom polju, ne čudi stoga da imamo reklamnu. I to ovaj program čini najvećim političkim dostignućem HDZ-a u dugo vremena: sasvim su jasno razotkrili i najnaivnijima da parlamentarna demokracija u kapitalističkim društvima funkcionira kao prekid politike zbog reklama.