društvo
Rumunjska
vijest

Studentski domovi: nova profitna niša

Foto: AFP / Daniel Mihailescu

S obzirom na krizno iscrpljenje nekretninskog tržišta rumunjski su developeri bili prisiljeni iznaći investicijske prilike s nižom razinom profitnog rizika. Kako to često biva, sigurni se investicijski prostor otvori tamo gdje država zakaže u servisiranju javnih potreba. Tako su u Rumunjskoj developeri primijetili raskorak između potreba za studentskim smještajem i mjesta koja u javnim domovima osigurava država. Nakon prvotne “inovacije” računica je bila jednostavna. Lako se izračuna koliko studenata ostane bez mjesta u domu i koliko se jeftinije, s obzirom na investicijske troškove, mogu ponuditi sobe u odnosu na cijenu iznajmljivanja stanova u Bukureštu.

Kako je izračun ukazao na isplativost investicija izgradnja je krenula, a prvi studenti su se uselili. Podaci za pojedine firme koje je iznijelo rumunjsko ministarstvo financija ukazuju na prilično visoke profitne margine od 20%. Visoki profiti su privukli i strane investitore. Tako je grupa belgijskih i britanskih investitora krenula u pothvat. Već su izgradili dva studentska doma s kapacitetom od 1.600 mjesta, a planiraju u roku tri godine doseći 5.ooo mjesta u svojim domovima, čime obilato premašuju najvećeg rumunjske developera koji u svojim smještajnim jedinicama nudi 1.800 kreveta.

Preostaje za vidjeti kako će se stvar dalje razvijati s obzirom da tržište nije baš rastezljivo, odnosno zna se ukupan broj studenata. Iako ne treba sumnjati da će u rastezljivosti pripomoći država neulaganjem i neodržavanjem vlastitih studentskih domova, “prisiljavajući” time studente na udobniji, ali prilično skuplji smještaj.