rad
Rumunjska
tema

EK packa Rumunjskoj zbog intervencije u tržište

Foto: AFP / Daniel Mihailescu / ilustracija

Europska komisija zatražila je od rumunjske vlade promjenu paketa zakona koji reguliraju aktualnu privatizaciju javnih kompanija i zaštitu tržišnog natjecanja. Prema mišljenju Europske komisije, postojeći zakoni sadrže odredbe koje se mogu smatrati državnom pomoći (što je posebno regulirano drugim zakonima i pravilima). Ukoliko Rumunjska odbije promijeniti zakone, EK prijeti pokretanjem široke istrage radi utvrđivanja razmjera davanja olakšica državnim kompanijama.

U kontekstu privatizacija javnih firmi, rumunjske vlasti donijele su niz akata koji osiguravaju pravni okvir za provedbu ovog procesa. Neke su odredbe sporne jer je njihova primjena planirana isključivo za javne firme u procesu privatizacije, što je značajno odstupanje od općeg pravnog okvira, odnosno javne firme dovodi u privilegiranu poziciju pred privatnima. Radi se o raznim tipovima olakšica koje državne firme mogu ostvariti, od smanjenih davanja, preko odgode raznih tipova plaćanja i davanja do olakšanog prijenosa imovine, itd…

Rumunjska vlada odgovorila je na ove primjedbe argumentom da država intervenira u tržište kako bi ispravila njegova zastranjenja ili s ciljem postizanja određenih društvenih ciljeva.

Promjene na koje EK prisiljava Rumunjsku sadržavale bi između ostalog i kompenzacije za štetu koju bi investitori mogli pretrpjeti u slučaju sudskih tužbi zbog primjerice, naknadno utvrđene odgovornosti kompanije za zagađenje okoliša, a o kojima investitor nije bio pravovremeno obaviješten. Promjene spornih zakona trebale bi biti donesene po hitnom postupku do kraja septembra, inače EK pokreće gorespomenutu opširnu istragu u razmjere državne intervencije u tržište u slučaju privatizacija javnih resursa.