politika
vijest

Ulazak Ubera na domaće tržište: o kakvom se poslovnom modelu radi?

Foto: AFP / Thomas Samson

Dva mjeseca nakon što je Rob Khazaam, menadžer Ubera za proširenje, najavio ulazak te američke “taksi-službe” na srpsko i hrvatske tržište, na službenim stranicama kompanije pojavili su se oglasi za radna mjesta. Ali ne za radna mjesta vozača, već generalnog menadžera i menadžera operacije i logistike. Upravo se u izostanku zapošljavanja vozača otkriva srž poslovnog modela Ubera, promoviranog i reklamiranog kao model u kojem su vozači sami svoje gazde, mali poduzetnici koji sami određuju koliko će i kako raditi. Naime, vozačima je potrebno samo vlastito vozilo i valjana vozačka dozvola. S Uberom ih veže samo ugovor o partnerstvu kojim pristupaju Uber mobilnoj aplikaciji, zapravo jedinom poslovnom polugom i vrijednošću koju Uber posjeduje, a koja vozače povezuje s korisnicima usluga. Ostalo je sve na njima, a Uberu za korištenje aplikacije moraju proslijediti 20% zarade.

Iako na prvu izgleda da se radi o još jednoj simpatičnoj tehnološko-poslovnoj inovaciji pomoću koje se u ova teška krizna vremena može zaraditi dodatni novac, a da te pritom nitko ne nadgleda i da možeš raditi koliko želiš, radi se zapravo o poslovnom modelu čija je osnovna namjena zaobilaženje radnog zakonodavstva i intenziviranje eksploatacije. Primjerice, Uber može u svakom trenutku otkazati ugovor o partnerstvu ili u samom ugovoru sniziti cijene. Vozači su pritom zaduženi za održavanje vozila i svih popratnih troškova. Odnosno, Uber posluje kao taksi-kompanija koja je lišena ulaganja u logistiku i infrastrukturu, kao i izdvajanja za radnike, poput mirovinskog ili zdravstvenog koja jamči ugovor o radu, a da o samoj redovitoj plaći da ne govorimo. U slučaju Ubera se ne radi o tome da svatko postaje mali poduzetnik koji se snalazi na tržištu sa svojim voznim i ljudskim kapitalom, već o potpunoj proletarizaciji radnika čiji je pristup sredstvima za preživljavanje diktiran surovim tržišnim uvjetima bez ikakvog oblika zaštite koji pružaju ugovor o radu i o njemu ovisni servisi socijalne države.

Reakcije na Uber

To čini implementaciju Uberova poslovnog modela često problematičnom, prvenstveno s obzirom na taksi konkurenciju, jer se prilično ruši cijena usluga koju Uber može kompenzirati manjkom svih standardnih troškova koje smo naveli. Također, iako funkcionira u 56 država i 200 gradova, često je njihov poslovni model na rubu legalnosti. U europskom kontekstu su najuspješniji u zemljama Istočne Europe u kojima se zakonski okviri prilagođavaju kako bi vlasti mogle lažno promovirati rast radnih mjesta Uberovim ulaskom na tržište. No, ponekad dođe i do pokušaja eliminacije Ubera s tržišta, kao što je bio nedavno slučaj u Rumunjskoj. Uslijed lobističkog nagovaranja taksističke konkurencije u tamošnjem je parlamentu izmijenjen zakon o licenciranju taksi vozača, odnosno ukinula se opcija po kojoj kompanija s taksi licencom, u ovom slučaju Uber, može vozaču dati licencu bez da mu je izda nadležna javna institucija. Formalno se izmjena legitimirala propustom po kojem se u slučaju prometnog prekršaja vozaču ne može oduzeti licenca i može nastaviti dalje voziti. No, osnovna motivacija bila je u micanju “nelojalne” konkurencije.

U Zapadnoj Europi su također zadnjih mjeseci eskalirali problemi s Uberom i buntom konkurencije. Francuski taksi vozači su prilikom protesta protiv Ubera demolirali i zapalili oko 70 auta i napadali vozače koji imaju ugovor s Uberom. Inače se uglavnom u Zapadnoj Europi radi o imigrantima i ljudima s dna socijalne ljestvice. Nedugo nakon protesta francuske vlasti su uhitile vodeće ljude europskog i francuskog Ubera zbog nepoštivanja zakona. Nekoliko mjeseci su im slali kazne za ilegalan rad koje je Uber redovito plaćao, bilo im je isplativo s obzirom na zaradu, da bi ih potom uhitili. Nedvojbeno se sprema i reakcija i hrvatske taksi konkurencije. U tom pogledu je znakovito navesti prvu reakciju vlasnika Cammeo Taksija Vladimira Minovskog koji je izjavio da Uber predstavlja nelojalnu konkurenciju. A nelojalna zato jer putem tehnološkog novuma uspijeva nadmašiti razinu eksploatacije i zaobilaženje procedura koju je upravo Cammeo uveo na tržište taksi usluga zadnjih par godina.