politika
Hrvatska
vijest

Vlada donosi socijalne mjere u predizbornoj godini

Foto: Wikipedia / Zgrada Vlade RH

Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o 50 postotnom sufinanciranju nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih sredstava za nadolazeću školsku godinu socijalno ugroženim obiteljima. Pravo na sufinanciranje nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava “ostvaruju učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade i korisnici pomoći za uzdržavanje sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi”, stoji u Odluci Vlade.

Sredstva za provedbu ove odluke osigurat će se unutar postojećih sredstava MZOS-a za tekuću godinu. Radi se o ukupno 18,5 milijuna kuna za otprilike 26 tisuća korisnika, kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar dodavši kako je u to uključeno i 100 postotno sufinanciranje udžbenika za učenike koji to pravo ostvaruju temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.

U predizbornoj godini, vlada je osim ove donijela još nekoliko socijalnih mjera, dakako, ističući da se radi o mjerama koje su “oni” ukinuli a “mi” je vraćamo. Radi se o Izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu kojima bi se omogućilo pravo na doplatak za djecu osobama s težim i teškim invaliditetom i nakon navršene 27. godine života, sve dok taj invaliditet postoji. Ovo je pravo ukinuto 2001. godine te je oko 1100 osoba ostalo bez mjesečnog doplatka od 831,50 kuna, što su za državu sitna sredstva u odnosu na to što znače korisnicima koji su bez njih ostali. Nadalje, donesen je prijedlog izmjena Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje. Prije dvije godine vlada je ukinula poticaje na stambenu štednju da bi ih sada ponovno uvela, no duplo smanjene. Također se uvodi varijabilni poticaji koji će biti ovisni o kamatama na štednju u bankama. Vlada predlaže da poticaji ubuduće budu zbroj prosječne kamate na oročenu štednju u bankama uvećanu za faktor stabilizacije ili pola prosječnog prinosa petogodišnjih obveznica države. Taj faktor u obzir uzima činjenicu da se u štedionicama štedi na rok od obično pet godina, a u bankama osjetno kraće, tek godinu do dvije. Državna poticajna sredstva isplaćuju se prema postotku utvrđenom formulom iz stavka 2. ovoga članka od iznosa raspoložive stambene štednje uplaćene u godini za koju se isplaćuju državna poticajna sredstva, a najviše do iznosa od 5.000,00 kuna raspoložive stambene štednje po stambenom štediši tijekom jedne kalendarske godine