politika
vijest

Zaustavljena gradnja novog istanbulskog aerodroma

Foto: AFP / Ozan Kose

Odlukom turskog vrhovnog suda zaustavljen je još jedan megalomanski projekt koji je uživao veliku podršku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Riječ je o izgradnji trećeg istanbulskog međunarodnog aerodroma koji je nakon dovršetka trebao biti jedan od najvećih svjetskih aerodroma i ključni međunarodni zračni “hub”. Njegova je gradnja trebala doskočiti problemu preopterećenosti postojeće zračne infrastrukture u najvećem turskom gradu, ali još više ojačati poziciju nacionalne kompanije Turkish Airlinesa (THY) i simbolizirati rastući regionalni značaj Turske.

THY je posljednjih pet godina vodeći europski avioprijevoznik s velikim globalnim ambicijama koje država spremno potiče i potpomaže, a ti su napori osobito do izražaja došli u projektu novog aerodroma. Naime, s obzirom na veličinu projekta, odabir idealne lokacije blizu petnaestomilijunskog grada koji se neprestano i neregulirano širi nije bio lak zadatak, a naposljetku je izabrano šumsko područje sjeverno od grada i blizu crnomorske obale. No devastacija šumskog područja tako velikih razmjera mogla bi ozbiljno utjecati na hidrološke i klimatske uvjete, kao i na eroziju tla.

Također, područje uključuje i privatne nekretnine stanovništva na periferiji grada zbog čega planirana gradnja nije započela bez otpora. Kako bi zaobišla prigovore, vlada je donijela odluku o “hitnoj eksproprijaciji”, postupku predviđenom zakonom iz 2011. godine koji je donešen zbog ubrzanja obnove nakon potresa u Vanu. Tim se zakonom kao opravdani razlog za ovaj postupak navode prirodne katastrofe, ratovi ili “javna korist”, a interpretacija trećeg razloga za eksproprijaciju postao je predmet dugotrajnog pravnog spora između vlade i organizacija koje se protive projektu.

Posljednja presuda koja zaustavlja gradnju aerodroma nije konačna, ali predstavlja promjenu u odnosu na ranije sudske odluke i dolazi u trenutku kada je, do nedavno neprikosnovena, vlast predsjednika Erdoğana ozbiljno ugrožena relativno lošim rezultatom na parlamentarnim izborima.