rad
BiH
vijest

Privremeno pokrenuta proizvodnja u DITA-i

Foto: Dita

Radnici tuzlanske tvornice deterdženata – DITA, njih otprilike 70, ponovno je, nakon tri godine, pokrenulo proizvodnju. Ovakvo nešto bilo je moguće prvenstveno zbog toga što su radnici protekle tri godine čuvali tvornicu od rasprodaje strojeva, sirovina i druge imovine DITA-e. Čestim prosvjedima, blokadom tvornice, kampiranjem u njoj i čuvanjem imovine na smjene, radnici su uspjeli zaštititi sredstva za proizvodnju. Radnici DITA-e svojim su prosvjedima često bili prisutni u medijima, upozoravajući na brojne opasnosti koje su DITA-i prijetile, ali i dalje prijete.

Najveći izazov za novopokrenutu proizvodnju u DITA-i je daljnja nabavka sirovina. Količina sirovina koje radnici trenutno imaju na raspolaganju je ograničena i svodi se na preostale zalihe. Radnicima su nedavno vraćeni i zaplijenjeni gotovi proizvodi koji će odmah biti poslani u distribuciju. Uključeni su voda i struja, a dobili su i internet, piše N1. Prikupili su nekoliko tona starog željeza, staru ambalažnu foliju koju su pronašli u krugu tvornice te namjeravaju to prodati kako bi kupili određenu količinu sirovina za proizvodnju, kazala je Emina Busuladžić, radnica u “Diti” i predstavnica Sindikata radnika za Fenu. Dio sredstava planira se namaknuti i davanjem jednog dijela zgrade DITA-e u zakup, no to sve ni približno nije dovoljno za kontinuiranu proizvodnju.

DITA, koja je nekad imala pet puta veći opseg proizvodnje od ostalih srodnih tvornica u regiji, trenutno može proizvoditi samo tekuće deterdžente jer je 250 metara dug parovod potreban za proizvodnju praškastih proizvoda oštećen u pokušaju krađe sekundarnih sirovina, prenosi N1.

Neizvjesna budućnost

Neki od najpoznatijih DITA-inih proizvoda spremni su za distribuciju po maloprodajnim lancima, a interes kupaca je velik. Radnici su dobili podršku potrošača i jedne marketinške agencije koja je obećala radnicima godinu dana besplatno reklamiranje proizvoda. Međutim, sve to moglo bi uskoro propasti ukoliko se ne osigura kreditiranje za nabavku novih sirovina. Zalihe će se istopiti, interes kupaca može se isto tako odbiti od glavu – kupovanje velikih zaliha DITA-inih proizvoda sada, može značiti smanjenu potrošnju u narednom periodu. Neovisno o interesu kupaca, bez daljnjih ozbiljnih ulaganja u ovu tvornicu, jučerašnje pokretanje proizvodnje može biti samo kratkoročno.

Krajem ovog mjeseca, 30. juna, zakazana je sjednica vjerovnika DITA-e koju čine radnici, banke, dobavljači i državne institucije, a na kojoj će se odlučivati o budućnosti ove tvornice. Radnici se nadaju da je pokretanje proizvodnje jasna poruka vjerovnicima, no bez osiguranog kredita, sve može lako pasti u vodu. Vlada tuzlanskog kantona jasno je pritom dala do znanja da “više nije zainteresirana za DITA-in slučaj” kazao je za Anadoliju Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata “Dite”, piše N1.

Podsjetimo, prije rata, ova tvornica brojala je 760 radnika, a broj radnih mjesta u DITA-i danas se kreće na 119. U martu ove godine Općinski sud u Tuzli pokrenuo je stečaj nad DITA-om nakon što su prestali važiti svi zakonski rokovi za odgodu stečaja. Razlog pokretanja stečaja bila je platežna nesposobnost i nemogućnost podmirivanja obaveza. Stečaj je pokrenut u trenutku kada je akumulirani gubitak prerastao visinu vrijednosti kapitala. Radnici su se na listi vjerovnika nalazili tek na četvrtom mjestu radi čega je postojala opasnost da nikad neće namiriti svoja potraživanja. Plaće naime nisu primili 40 mjeseci, a staž im nije uvezan 60 mjeseci. Stečaj je bio pokrenut na zahtjev direktora Adnana Đidića protiv kojeg je državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog zloupotrebe položaja u Diti. S obzirom na tržišnu vrijednost imovine Dite postojala je stalna bojazan da pokretanje proizvodnje poslodavcima nije u interesu. Zemljište na kojem se ova firma nalazi obuhvaća 82.000 četvornih metara što ga čini atraktivnim zemljištem za investitore.