politika
vijest

Napadi na Rome na jugu Bugarske

Foto: AFP / Dimitar Dilkoff / Demoliranje romskog naselja u Staroj Zagori

Na jugozapadu Bugarske, u mjestu Garmen koje broji svega 1846 stanovnika, izbili su neredi između bugarske većine i romske manjine. Bugarsko stanovništvo zahtijeva uklanjanje navodno nelegalnih građevina podignutih u romskom naselju Kremikovci podignutog u sklopu EU programa kojeg je provodio Državni fond za poljoprivredu. Bugari također traže raseljavanje tamo trajno nastanjenih Roma. Izgredi traju od subote, a neposredni povod bio je glasna muzika koja je dopirala iz Kremikovaca. Kako bi spriječila daljnje nasrtaje lokalnih Bugara, četvrt osigurava policija. Rezultat nekoliko dana sukoba su 4 ranjene osobe i osam uhićenih.

Lokalni Bugari kažu kako im je dosta krađa i pljačkanja njihovih vila i polja što su djela za koje optužuju Rome te traže od gradonačelnice Minke Kapitanove da povuče potrebne poteze kako bi se naselje srušilo, a Romi raselili. Romi s druge strane kažu kako su žrtve diskriminacije, a može se slobodno dodati – i rasizma i političkih igrica.

Naime, kako piše Sofia Globe ove napade dodatno potenciraju predizborne političke igrice. Gradonačelnica je kazala kako izgrede treba promatrati iz socijalne perspektive te da nasilje potiču provokatori među prosvjednicima. Zastupnik Reformističkog bloka Atanas Atanassov i član parlamentarnog odbora za javni red i sigurnost kazao je kako je problem u Garmenu dodatno potenciran borbom između dvije struje Pokreta za prava i slobode čije izborno tijelo čine Bugari turskog podrijetla ali i Romi koji su na posljednjim parlamentarnim izborima činili važan dio glasačkog tijela ove stranke. Predstojeći jesenski lokalni izbori motiv su političke bitke koja se vodi između aktualne gradonačelnice Kapitanove i bivšeg gradonačelnika Ahmeda Baševa, oboje članovi Pokreta za prava i slobode, piše Sofia Globe, a postoje optužbe i da Bašev poziva mnogo novih romskih doseljenika u Garmen kako bi pojačao svoje šanse za dobivanje lokalnih izbora.

Ništa od navedenih problema lokalnog stanovništva nisu nove pojave, no nadležni organi vlasti do sad nisu poduzeli ništa za borbu protiv sitnog kriminala. Gradonačelnica je također kazala kako raseljavanje Roma nije opcija jer bi u tom slučaju za njih morali pronaći novo stambeno rješenje koje ne postoji jer praznih stanova nema.