politika
vijest

Zemlje regije reagirale na Kumanovo

AFP / Armend Nimani / Kumanovo

Albanska vlada izrazila je veliku zabrinutost zbog najnovijih događaja u makedonskom gradu Kumanovu i žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života.

Vlada Republike Albanije upozorava kako se nipošto ne smije dopustiti da kriza u Makedoniji eskalira. “Dramatični događaji u Kumanovu proteklih dana prete da ugroze normalnost i etničke odnose koji su i dalje krhki zbog toga što se Ohridski sporazum samo delimično primenjuje, ali su apsolutno ključni za opstanak makedonske države”, navedeno je u priopćenju albanske vlade kojeg prenosi B92.

U takvim okolnostima je neophodno zaštititi ljudske živote, imovinu i ljudska prava svakog stanovnika Makedonije, bez obzira na etničku pripadnost, stoji u priopćenju albanske vlade koja također apelira na makedonsku vladu i policiju da provedu brzu, temeljitu i transparentnu istragu s ciljem otkrivanja pune istine o događajima od ovog vikenda. Istina o ovom događaju doprinosi očuvanju stabilnosti Makedonije ali i regije u cijelosti. Republika Albanija također osuđuje svaki čin nasilja i smatra ga neprihvatljivim te poziva na smirenje, suzdržanost i korektno rješenje krize.

Europska komisija traži nepristranu istragu

Općenitu izjavu, opravdano izbjegavši riječ “terorizam” dao je povjerenik Europske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn koji je još u subotu navečer izrazio duboku zabrinutost zbog situacije u Kumanovu te pozvao na uspostavu mira zatraživši objektivnu i transparentnu istragu o ovim događajima. “Duboko sam zabrinut zbog razvoja situacije u području Kumanova i zbog mogućih ranjenih i poginulih. Pozivam vlasti, sve političke čelnike i čelnike zajednica da surađuju, uspostave mir i u potpunosti provedu istragu o ovim događajima na objektivan i transparentan način u skladu sa zakonom. Pozivam sve čimbenike na maksimalnu suzdržanost. Mora se izbjeći svaka daljnja eskalacija, u krajnjoj liniji zbog opće stabilnosti u zemlji”.

I dok je Europska Komisija oprezna oko karakterizacije događaja iz Kumanova kao terorističkog čina, nešto drugačije stanje pak vlada u Srbiji gdje je predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio građanima kako ne treba da brinu jer će “Srbija dati brz, efikasan i odlučan odgovor ukoliko bilo ko pokuša da ugrozi njenu bezbednost”, piše B92 .

Srbija u pripravnosti

Vučić je na konferenciji za tisak kazao kako su srpske granice pod ”punom kontrolom snaga Republike Srbije”, te dodao kako Srbija neće “dozvoliti nikakvo ugrožavanje snaga mira i bezbednosti Republike Srbije”. Uvjeravajući stanovnike Srbije u “mir i spokoj” Srbija je istovremeno prvo bila zatvorila granice s Makedonijom, kako bi “teroriste” zadržala u Makedoniji, ne vodeći pritom računa o eventualnim izbjeglicama, da bi ih ponovno otvorila, nakon što je Koordinaciono telo za općine Preševo, Bujanovac i Medveđu zaključilo da je situacija na jugu Srbije stabilna. Srbija je također pozvala svoje građane koji su u Grčkoj da se ne vraćaju u Srbiju preko Makedonije već da putuju preko Bugarske.

No, Srbija je za svaki slučaj u pogranični pojas s Makedonijom poslala dodatne policijske snage i protuterorističke jedinice (PTJ), a pojačana je i granična kontrola. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zadovoljno je kazao kako je potrebno “da budemo ozbiljni i odgovorni kako bi pokazali svima onima koji razmišljaju o eventualnim terorističkim napadima na teritoriju Srbije da će brzo i efikasno biti zaustavljeni”, dodavši kako MUP Srbije nije “dozvolio da ih ovakva situacija iznenadi“. Na pripravnost je spremna i Vojska Srbije koja je podigla razinu borbene pripravnosti te je spremna zajedno s ostalim sigurnosnim službama braniti teritorijalni suverenitet i integritet.

Konsenzus o terorističkom činu, čini se, postoji samo između vladajućih koalicija u Srbiji i Makedoniji, dok je ostatak stanovništva skeptičan prema službenim objašnjenjima krvavih događaja u Makedoniji za koje se i dalje ne znaju motivi.