politika
vijest

Mito za naoružavanje Grčke

Foto: AFP / Aris Messinis

Prema informacijama objavljenim u grčkim medijima, tužilaštvo te zemlje došlo je do novih dokaza vezanih uz korupcijske skandale bivših državnih dužnosnika. Konkretno, radi se o listama isplata mita političarima do kojih je tužiteljstvo došlo nakon uhićenja švicarskog bankara Jean-Claudea Oswalda, bivšeg zaposlenika njemačke banke Dresdner i francuske banke BNP Paribas. Oswald je uhićen prošlog mjeseca u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a optužen je da je godinama služio kao glavna instanca za tajne transakcije između zapadnih kompanija i grčkih dužnosnika. Prema pisanjima medija, brani se tvrdnjama da mu profesionalna bankarska odgovornost nije dozvoljavala da ulazi u detalje transakcija.

A prema tim detaljima transakcija različite kompanije su u tri različita slučaja isplatile stotine milijuna eura mita za povoljne ugovore s grčkom državom. Konkretno, radi se o ugovoru njemačkog Siemensa sa grčkom nacionalnom telekomunikacijskom tvrtkom OTE, ugovorima vezanim uz organizaciju Olimpijskih igara u Ateni 2004. godine, te brojnim ugovorima vezanim uz kupnju vojne opreme, osobito tenkova i podmornica od njemačkih, francuskih i ruskih proizvođača. Među isplatiteljima mita spominju se njemačke tvrtke SNT Atlas, Ferrostaal i Krauss-Maffei Wegmann, te švedski Ericsson. Prema priznanju Antonisa Kantasa, bivšeg pomoćnika ministra obrane, samo je na njegov račun isplaćeno barem 16 milijuna eura kako bi se stvorila “politička volja” za nabavom novog oružja.

Grčka je godinama bila jedan od najvećih svjetskih kupaca vojne opreme, a 2009. godine se ova zemlja sa svega 10 milijuna stanovnika popela na visoko sedmo mjesto u svijetu po ukupnoj vojnoj potrošnji, iznad Francuske, Njemačke, Italije i Velike Britanije. Preko 50% kupljenog oružja dolazilo je iz zemalja Zapadne Europe.