politika
vijest

Skopje: nema mira bez pravde

Foto: AFP / Tomislav Georgiev

Tisuće ljudi okupile su se sinoć na skopskom bulevaru Ilinden kako bi prosvjedovale protiv vlade Makedonije. Protest je sazvan nakon što je ranije jučer lider opozicije Zoran Zaev objavio još jednu u nizu “bombi“, odnosno tajno snimljenih razgovora koji inkriminiraju premijera i članove vlade za protuzakonite radnje. Jučerašnja objava ticala se zataškavanja policijskog ubojstva iz 2011. godine. Naime, pripadnik makedonske specijalne policije “Tigrovi” Igor Spasov, koji je tada osiguravao proslavu izborne pobjede vladajuće stranke, pretukao je na smrt dvadesetdvogodišnjeg Martina Neškovskog čije je ubojstvo zajedno sa svojim partnerom pokušao zataškati. Spasov je kasnije osuđen na 14 godina zatvora, ali je odgovornost policije u slučaju ostala nevidljiva.

Snimka koju je jučer objavio Zaev pokazuje kako su premijer i njegovi najbliži suradnici bili upoznati sa detaljima slučaja ali su ih svjesno prikrivali. Ubrzo nakon objave, ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska, koja se i sama pojavljuje na snimci, pokušala je opoziciju optužiti za “montažu”. Istodobno, brat ubijenog, Aleksandar Neškovski, sazvao je protest ispred zgrade vlade kojem su se, po svemu sudeći, pojavili mnogi nezadovoljni politikom vlasti i stanjem u zemlji. Policija je prvo pokušala ograničiti pravo na prosvjed postavljanjem ogradi oko zgrade, a zatim je i napala prosvjednike uključujući i obitelj žrtve zataškavanog policijskog ubojstva, nakon čega su prosvjedi eskalirali.

Policija je protiv prosvjednika koristila šok bombe, suzavce i vodene topove. To je ministarstvo unutrašnjih poslova, i samo duboko involvirano u zataškavanje ubojstva iz 2011. godine, pokušalo opravdati tvrdnjama o materijalnoj šteti i ozljedama policajaca pokušavajući tako prebaciti odgovornost na prosvjednike. Prema najavama, prosvjedi će se nastavljati i narednih dana.