politika
vijest

Crnogorska Elektroprivreda na meti HEP-a i EPS-a

Foto: eps.rs

Prema najavama iz Vlade RH, koje posredstvom visokog neimenovanog izvora prenosi Večernji list, HEP je zainteresiran za regionalnu ekspanziju, a tiče se preuzimanja crnogorske Elektroprivrede: “Nismo još ušli u ozbiljne pregovore, ali interes mogu potvrditi. Prije same akvizicije mora se još puno toga dogoditi na domaćem tržištu.” Ti događaji na domaćem tržištu vezani su uz postepenu privatizaciju HEP-a, odnosno najavljenu inicijalnu javnu ponudu dionica kojom bi se priskrbio kapital za investiciju.

Međutim, izgledno je da će HEP imati konkurenta u pokušaju ulaska u crnogorsku Elektroprivredu, a to bi prema riječima srpskog premijera Aleksandra Vučića trebala biti Elektroprivreda Srbije: “Ne želimo privatizirati EPS, nego proširiti svoj utjecaj. Razgovaramo s Republikom Srpskom i Crnom Gorom.” Vučić je dodao da se trenutno analizira profitabilnost eventualnih investicija i da nije sporno da bi ti potezi osnažili srpsku ekonomiju.

Prema trenutnoj vlasničkoj strukturi država ima većinski udio u Elektroprivredi Crne Gore, 51,02% dionica, dok talijanska kompanija A2A drži paket od 41,74% dionica. Izgleda da je do raskola između najvećih dioničara zbog investicije u termoelektranu Pljevlje II na koju talijani nisu htjeli pristati. Dogovoreni aranžman oko Pljevlje II trebao biti uvjet ulaska HEP-a, EPS-a ili nekog trećeg u crnogorsku Elektroprivredu. S obzirom na trenutnu cijenu dionica paket u vlasništvu A2A vrijedi nešto više od 190 milijuna eura.