politika
vijest

Terorizam ili očajnički potez vlasti?

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Prema tvrdnjama makedonske policije, u noći s ponedjeljka na utorak u općini Lipkovo na sjeveru Makedonije grupa od četrdesetak naoružanih osoba zauzela je pograničnu policijsku stanicu (karaulu). Grupa je navodno vezala četvoricu policajaca, predstavila se kao Oslobodilačka vojska Kosova, izravno prozvala dvojicu šefova vladajuće koalicije Nikolu Gruevskog i Alija Ahmetija, a zatim pustila policajce i po svemu sudeći netragom nestala. Prema dostupnim podacima, policija je na područje poslala desetak oklopnih vozila, ali ni do kakvog sukoba nije došlo. Glasnogovornik policije je na temelju nepoznatih izvora ustvrdio kako je “napad izvela Gnjilanska grupa” sa Kosova, iako kosovska policija tvrdi kako nisu primijećena nikakva sumnjiva kretanja na tom području u vrijeme napada.

Mediji su entuzijastično i bombastično prenosili vijesti o “terorističkom napadu na Makedoniju”, iako im (navodno zbog vlastite sigurnosti) nije bilo dopušteno da izvještavaju s lica mjesta, pa tako ni da potvrde ijednu od informacija koje je davala isključivo policija. Premijer Nikola Gruevski je pak za napad posredno optužio – opoziciju. Lider opozicije Zoran Zaev naime posljednjih mjeseci na spektakularnim presicama objavljuje obavještajne podatke o političkoj korupciji vlasti zbog čega je i optužen za veleizdaju. Vlast je sad tu optužbu podebljala i tvrdnjom da je destabilizacija zemlje u režiji opozicije izazvala teroristički napad.

No hitro iskorištavanje incidenta za obračun s opozicijom istodobno je u Makedoniji pojačalo sumnje da je riječ o insceniranom događaju namijenjenom jačanju međuetničkih napetosti i povećanju potpore vladi. List Fokus incident je satirično nazvao napadom “Oslobodilačke vojske Gruevskog” koja se pobunila kako bi zaštitila premijera od napada opozicije, a pokret Solidarnost je izrazio sumnju u incident koji je nazvan terorističkim napadom prije početka bilo kakve istrage ili izvida. Umjesto eskalacije etničkih netrpeljivosti i militarizacije, događaj u općini Lipkovo mogao bi pojačati dojam da trenutna vlast ne preza ni od kojeg poteza kako bi sačuvala pozicije moći.