politika
vijest

Ljetovalište za bogate na državni račun

Foto: Luštica Development

Firma Luštica Development osigurala je građevinsku dozvolu za nastavak projekta “Luštica Bay” u crnogorskom primorju nedaleko Tivta, pišu podgoričke Vijesti. Projekt uključuje intenzivnu gradnju na području poluotoka Luštice na ulazu u bokokotorski zaljev i ambiciozno se predstavlja kao “novi grad na Jadranu”, iako bi apartmansko naselje za izrazito bogate bilo preciznija definicija. Firma koja vodi gradnju u većinskom je vlasništvu egipatske kompanije Orascom čiji se brzi međunarodni rast zadnjih desetljeća dovodi u vezu s bliskim odnosima koje je dinastija Saviris (u čijem je vlasništvo kompanija) održavala s bivšim režimom Hosnija Mubaraka. Samih Saviris, sir patrijarha kompanije, pod neobičnim je okolnostima 2011. dobio crnogorsko državljanstvo.

Dobivena dozvola omogućava nastavak gradnje prema planu kojim se kroz dvadeset godina predviđa osam hotela s 2200 soba, 1600 apartmana, 750 rezidencijalnih vila, dvije marine, prateća infrastruktura i, dakako, teren za golf. Najavljuje se kako će prvi objekti biti useljivi već sredinom ove godine. Prema podacima investitora, objekti koji uključuju i vile za 1.800.000 eura dobro se prodaju. Manjinski “partner” u projektu je dakako crnogorska država. Uz desetpostotni udio u firmi Luštica Development, sudjelovanje države uključuje i izgradnju infrastrukture – cesta, kanalizacija, struje za koje je općina Tivat već upozorila da predstavljaju neodrživ teret za lokalni proračun. Dakako, novo će luksuzno naselje imati i ekskluzivno pravo raspolaganja pomorskim dobrom te određivanja tko se i kako smije kretati unutar kompleksa.

Iako ga investitor predstavlja kao “najveću greefield investiciju u Crnoj Gori”, ekonomski efekti projekta Luštica Bay daleko su od evidentnih. Naime, osim što će funkcionirati kao zatvoreno ljetovalište izrazito bogatih stranaca koje koristi skromnu lokalnu infrastrukturu, projekt je propustio ispuniti čak i osnovno obećanje “otvaranja radnih mjesta” s obzirom da lokalno stanovništvo predstavlja manje od trećine zaposlenih. I dok se prilagođavanje propisa i javi trošak za pomoć ovom projektu opravdavaju kao poticanje “investicija”, agencije koje prodaju nekretnine u sklopu Luštica Baya kao ključne prednosti za kupnju ovih luksuznih objekata oglašavaju izrazito snižene ili nepostojeće poreze i druga davanja, te posebne privilegije koje država Crna Gora omogućuje “investitorima” kako se ovom prilikom neobično nazivaju kupci kuća za ljetovanje.