politika
vijest

Tuzlanska Dita otišla u stečaj

Foto: Dita

Općinski sud u Tuzli pokrenuo je stečaj nad fabrikom deterdženata Dita “nakon što su prestali važiti svi zakonski rokovi za odgodu stečaja u ovoj fabrici. Vlast je, poručuju razočarani radnici, svjesno propustila priliku da spasi ovu fabriku”, javlja Tuzlanski.ba. Razlog pokretanja stečaja je platežna nesposobnost i neizmirivanje obaveza od strane stečajnog dužnika.

Stečaj je pokrenut u trenutku kada je akumulirani gubitak prerastao visinu vrijednosti kapitala. Cijenu bi u konačnici mogli platiti radnici jer postoji mogućnost da će ostati bez plaća koje im poslodavac duguje. Problem se, između ostalog, nalazi i u Zakonu o stečajnom postupku koji je za radnike nepovoljan – na listi vjerovnika oni su naime tek četvrti.

Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite ističe glavne radničke probleme: “plaće nismo dobili 40 mjeseci, staž nam nije uvezan 60 mjeseci. Prema zakonu o stečaju koji je na snazi, četvrti smo na mjestu za naplatu kao povjerioci”.

Stečaj je pokrenut na zahtjev direktora Adnana Đidića protiv kojeg je državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog zloupotrebe položaja u Diti. Sa suda priopćavaju kako će stečajni upravitelj polovinom ove godine provesti plan revitalizacije i pokrenuti proizvodnju. Radnici smatraju da se s postojećim kapacitetima odmah može pokrenuti proizvodnja u opsegu posla za 30 radnika na proizvodnji tekućih sapuna. Dita trenutno ima 119 radnih mjesta, što je radikalno smanjenje sa 786 radnika koliko je imala nakon rata. Radnici bili otkupili dionice ove firme, no direktor je uvijek bio politički imenovan.

Sobzirom na tržišnu vrijednost imovine Dite postoji bojazan da pokretanje proizvodnje poslodavcima nije u interesu. Zemljište na kojem se ova firma nalazi obuhvaća 82.000 četvornih metara. Dita također ima i velike količine zalih u sirovinama i proizvodima, no te se zalihe kontinuirano izvlače iz firme i prodaju.