politika
vijest

Njemački uvjeti za investicije na Kosovu

U kontekstu snažnog migracijskog vala i sve teže izdrživog ekonomskog i socijalnog stanja na Kosovu, Njemačka gospodarska komora jučer je u Prištini organizirala tribinu naslovljenu “Dijalog za ekonomske politike”. Dijalog spomenut u naslovu trebao se voditi između njemačke ambasadorice na Kosovu Angelike Viets, ovom prilikom u svojstvu zastupnice potencijalnih njemačkih investitora i kosovarskih čelnika predvođenih premijerom Isom Mustafom. Kao što uvijek nalažu bolji običaji i odnosi moći u ovakvim slučajevima dijalog se iscrpljuje u ispitivanju granica do kojih su domaćini spremni ići e da bi investitori novostvorene uvjete prepoznali kao dovoljne da investicija bude profitabilna.

Standardna je to praksa normalne kapitalističke svakodnevice, no ono što donekle odudara od ostalih dijaloga ovog tipa, potpuno je zanemarivanje pitanja poreza i cijene rada, već je cijeli fokus usmjeren na razinu korupcije i nefunkcioniranje pravne države. Prema riječima ambasadorice, upravo je korupcija bila ključan razlog napuštanja Kosova od strane njemačkih investitora proteklih godina. Iako je nedvojbeno da korupcija stvara prepreke u standardizaciji poslovanja, povisuje troškove i čini tržišnu utakmicu ”nepoštenom”, u ovom slučaju valja istaknuti par stvari kako se političko-ekonomski odnosi ne bi naturalizirali, odnosno korupcija proglasila kao inherentna Kosovu, dok bi navodno Nijemci i općenito zapadni europljani s druge strane cijepljeni od korupcije.

Ukratko, upravo je EULEX, europska institucija na Kosovu koja je trebala osigurati veću razinu pravnih standarda i eliminaciju korupcije sam počeo generirati korupcijske skandale, odnosno započeo s praksom koju je po dužnosti i misiji trebao na razini društva eliminirati. I drugo, da se ne bi i dalje perpetuirala priča o njemačkim kapitalistima kao lišenima korupcijskih radnji navedimo samo podatak da je primjerice u posljednih nekoliko godina protiv 18 od 30 izlistanih kompanija na njemačkoj burzi (Dax) pokrenuta istraga zbog sumnji u korupciju.