politika
vijest

Sindikati protiv poskupljenja struje

Foto: AFP

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” izdali su jučer priopćenje kojim se protive najavljenom poskupljenju struje u Srbiji. Naime, krajem prošlog mjeseca Vlada je objavila kako ju potpisani memorandum o ekonomskoj i fiskalnoj politici s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) obavezuje na poskupljenje struje za čak 15%. Pri tome će samo 8% biti namijenjeno Elektroprivredi Srbije (EPS) dok će ostalih 7% ići izravno u državni proračun preko akcize (trošarine) na struju. Kako bi privremeno odgodili udar na proračune kućanstava, Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i vlada poskupljenje planiraju tek od 1. aprila, dakle nakon završetka “sezone grijanja”.

Iako je poskupljenje sastavni dio “obaveze” vlade prema financijskim institucijama, ministri i ostali dužnosnici posljednjih mjeseci isticali po maštovitim obrazloženjima. Potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović tako je već na ljeto najavila poskupljenje koje je dovela u vezu s prošlogodišnjim poplavama, ministar Antić prvo je rekao da će struja poskupiti zajedno s “rastom kupovne moći”, a kada je taj rast izostao zadovoljio se formulacijom kako će poskupiti struja, ali neće poskupiti hrana predstavljajući tako poskupljenje kao polovičan uspjeh, umjesto kao apsolutni gubitak za potrošače. Ministar nije propustio ni upozoriti kako poskupljenja zapravo odobrava Agencija za energetiku, kao formalno nezavisno tijelo pokušavajući tako eskivirati političku odgovornost.

Električna energija je posljednji put poskupila u ljeto 2013. za gotovo 11% za sva kućanstva, a USS Sloga u svom priopćenju upozorava kako će poskupljenje dovesti do dramatičnog povećanja razine energetskog siromaštva. Iako Srbija ne vodi evidenciju o tom obliku siromaštva, termin se u mnogim zemljama koristi za ona kućanstva koja troše preko 10% svog budžeta na energetske potrebe, objašnjavaju u Slozi. Premijer Aleksandar Vučić konačne detalje vezane uz poskupljenje trebao bi najaviti u sklopu danas otvorenog “Kopaonik biznis foruma”.