politika
vijest

Nastavlja se špijunski triler u Makedoniji

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Lider makedonske opozicije Zoran Zaev, kojeg je premijer Nikola Gruevski krajem prošlog mjeseca optužio za pokušaj puča i suradnju sa stranim obavještajnim službama, održao je ovog tjedna još jednu bombastičnu konferenciju za novinare. Ovoga puta Zaevljeva otkrića (koja on naziva “bombama”) odnosila su se na ilegalno prisluškivanje i pokušaj ostvarivanja utjecaja nad novinarima. Lider opozicije, koji na slobodi čeka suđenje za veleizdaju, ponovno je predstavio bunt dokumenata i tajne snimke razgovora premijera sa suradnicima i pojedinih ministara s urednicima medija koji, kako tvrdi opozicija, dokazuju prisluškivanje stotinjak novinara iz različitih medija, uključujući i one “bliske vlastima”.

Dokazi o prisluškivanju novinara predstavljeni su nakon što su sredinom ovog mjeseca objavljene slične tvrdnje o prisluškivanju političara, vjerskih vođa i drugih utjecajnih osoba. Mnogi su novinari izrazili zabrinutost, a poneki i ponos što su zbog kritičnog izvještavanja došli na metu sigurnosnog aparata. Novinarska udruženja pozvala su na ostavku premijera Gruevskog, ministrice unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske i šefa tajnih službi Saše Mijalkova.

U međuvremenu, vlada je odgovorila vlastitim “otkrićima”, točnije jučerašnjom presudom suda u slučaju “puč” koja je kao odgovorne za prisluškivanje identificirala grupu bivših obavještajaca predvođenu Zoranom Veruševskim, bliskim opoziciji. Neobična osuda za državni udar prisluškivanjem također pomalo neodređeno tvrdi kako je sav posao odrađen za “strane tajne službe” ne navodeći koje i s kakvim motivom, no sugerirajući kako je i opozicija sudjelovala u tom poslu. Suprotno vlastima, Zaev je (jednako neodređeno) ustvrdio kako je snimke dobio od “makedonskih patriota” (piše MIA) i najavio kako će tužiti vladu zbog objave njegovog razgovora s premijerom na kojem mu navodno prijeti istodobno potvrđujući kako će sam nastaviti objavljivati tajne snimke premijerovih razgovora.