politika
vijest

Uspjeh studentskih blokada u Makedoniji

Foto: studentskiplenum.org

Na jučer održanom sastanku predstavnika studentskog i profesorskog plenuma te rektora univerziteta Sv. Ćirila i Metoda u Skopju Velimira Stojkovskog, kojem je prisustvovao i ministar obrazovanja Abdilaqim Ademi i drugi predstavnici vlade, usuglašen je zaključak o potrebi ponovne izrade prijedloga zakona o visokom obrazovanju. Iza te diplomatske formulacije krije se veliki uspjeh dvotjednih studentskih blokada u Makedoniji. Naime, povod pokretanju blokada na više makedonskih fakulteta bilo je donošenje spornog zakona o visokom obrazovanju krajem prošlog mjeseca koji, između ostalog, uvodi i tzv. eksterno testiranje. Studenti su 10. decembra prošle godine održali veliki prosvjed protiv prijedloga zakona, ali su ga vlasti tada odlučile ignorirati.

Zaključak jučerašnjeg sastanka znači potpuno povlačenje vladinog zakona i pokretanje novog postupka izrade dokumenta koji regulira visoko obrazovanje te predstavlja prihvaćanje zahtjeva studenata koji su ranije odbili da pregovaraju samo o pojedinim segmentima zakona. Prema izjavi rektora prihvaćen je i studentski zahtjev da taj proces formuliranja prijedloga uključuje sve zainteresirane strane te da mu cilj nije samo “poboljšanje kvalitete visokog obrazovanja” već i “podizanje nivoa znanja studenata”. Ta formulacija trebala bi otežati reforme koje bi išle u smjeru komercijalizacije obrazovanja te smanjenja njegove dostupnosti pod izgovorom “konkurentnosti”. Prihvaćanjem studentskih zahtjeva ostvareni su uvjeti i za prekid blokade koji je izglasan na sinoćnjem plenumu.

No izjava plenuma ujedno upozorava i kako prekid blokade ne znači prestanak aktivnosti studentskog pokreta. Jučer je dogovoren i rok od 30 do 45 dana za osnivanje komisije za izradu zakona u kojoj će sudjelovati i delegati studenata. Od rušenja ovog do formuliranja novog, povoljnijeg zakona još je dug put.