politika
vijest

Sindikati protiv ekstremne desnice

Foto: MICHAELA STACHE / AFP (ilustracija, prosvjed protiv ekstremno desne stranke AfD u Munchenu, januar 2024.)

Kako napreduju pregovori za formiranje vodstva institucija EU, europski sindikalni pokret okupljen u Europskoj sindikalnoj konfederaciji (ETUC) poziva na odbijanje suradnje s bilo kojim dijelom krajnje desnice. Sindikati podsjećaju da ekstremna desnica tvrdi da podržava radnike, dok u stvarnosti napada njihove sindikate i njihova demokratska prava, uništavajući ljudska prava, a posebno prava žena.

Sindikati u svojem priopćenju jasno poručuju da su sindikati “dijametralno suprotni” ciljevima krajnje desnice jer sindikati okupljaju sve radnike, a ekstremna desnica izdvaja najslabije i od njih radi žrtvene jarce, dok se pretvara da su joj važni interesi radnika. U svojoj Povelji o vrijednostima, Europska sindikalna konfederacija obvezuje se raditi na “promicanju slobode izražavanja i sudjelovanja žena i muškaraca u demokratskom životu u društvu, na radnom mjestu te u nacionalnom, europskom i globalnom upravljanju.” Tu su povelju usvojili europski sindikati koji zastupaju ukupno 45 milijuna radnika, a u njoj se odbacuju i režimi koji potkopavaju demokraciju, slobodu medija i temeljna prava i slobode ljudi.

Glavna tajnica ETUC-a Esther Lynch je izjavila: “Na našim radnim mjestima, u prostorijama u kojima se donose odluke i na ulicama, progresivne snage moraju surađivati kako ne bi dopustile ulazak krajnje desnice, što je dužnost svih. Sindikati su dijametralno suprotni ciljevima krajnje desnice. Ona će uvijek tražiti lako rješenje i pretvarati slabije u žrtvene jarce. To je kriptonit za demokraciju i mora se aktivno izolirati. Ponašanje ekstremne desnice na europskoj i nacionalnoj razini pokazuje da ona napada ljude zato što su žene, zbog toga koga vole ili zbog boje njihove kože. Oni neće uspjeti prevariti radni narod. Mi znamo da ne crpimo svoju kolektivnu snagu tako što dopuštamo mržnji da nas razdvoji, već ujedinjujući se kako bi mogli pozivati na odgovornost one koji imaju moć.”

Lynch je podsjetila da je davanje prava glasa radnicima na radnom mjestu “kamen temeljac svakog demokratskog društva i protuotrov za krajnje desni i antiradnički populizam”. ETUC u posljednje vrijeme intenzivno upozorava na procese koji narušavaju demokraciju na radnom mjestu zbog rizika od rasta ekstremne desnice. Kao što smo nedavno pisali, radnička prava u Europi u posljednjih godinu dana propala su brže nego u bilo kojem drugom dijelu svijeta, zbog napada na kolektivno pregovaranje. Općem pogoršanju u cijeloj regiji doprinijela je kriminalizacija štrajkova i stigmatizacija štrajkača u Belgiji i Francuskoj, kao i zabrana štrajkova u Albaniji, Mađarskoj, Moldaviji, Crnoj Gori i Ujedinjenom Kraljevstvu. U većini europskih država krši se pravo na štrajk i kolektivno pregovaranje, a među “slavnijim” primjerima su odbijanje kompanije Tesla da sudjeluje u kolektivnim pregovorima, i pokušaj finske vlade da ograniči trajanje štrajka na jedan dan.

S druge strane, upravo postojanje demokracije na radnom mjestu, u vidu kolektivnih pregovora, funkcionalnih radničkih vijeća i sindikata, smanjuje i sklonost glasača strankama ekstremne desnice, a povećava sklonost lijevim strankama. Više istraživanja potvrđuju tu vezu, a o jednom od njih detaljnije smo pisali prošli tjedan. Osjećaj nemoći, napuštenosti i egzistencijalne nesigurnosti koje mnogi ljudi svakodnevno prolaze na poslu savršeno su plodno tlo za pseudoobjašnjenja koja nudi ekstremna desnica. S druge strane, istraživanja pokazuju da radnici koji putem radničkih vijeća na svom poslu imaju izravno iskustvo participacije, solidarnosti i uvažavanja, imaju i značajno pozitivnije stavove o demokraciji i manje su skloni stavovima ekstremne desnice.