rad
vijest

Platformski fejl

Foto: ETUC.

Nakon više od dvije godine pregovora, belgijsko predsjedništvo Vijeća Europe nije dobilo potrebnu potporu država članica za dogovor o novoj direktivi o platformskom radu. Tako je propao prvi pokušaj regulacije platformskog rada, prvi put predstavljen u prosincu 2021.

Početkom ovog mjeseca pregovarači iz Europskog parlamenta, Europske komisije i Vijeća Europske unije složili su se s ublaženom verzijom direktive o platformskom radu kojom se izašlo u susret Francuskoj, najvećoj protivnici zaštite platformskih radnika, ali Francuska, Grčka, Njemačka i Estonija – domovina taksi službe Bolt – prošlog su tjedna blokirale usvajanje direktive u Vijeću Europe jer je za njihov fleksibilni ukus čak i ta razvodnjena direktiva nepoželjna. Prema tzv. sustavu glasovanja kvalificiranom većinom, odluka se u Vijeću usvaja kada najmanje 55% država članica, koje predstavljaju najmanje 65% ukupnog stanovništva EU-a, glasa za. Međutim, kada četiri ili više država članica odluče glasati protiv ili biti suzdržane, formira se “blokirajuća manjina”.

Čitava je poanta regulacije platformskog rada, kao što smo nedavno pisali, uklopiti rad digitalnih platformi kao poslodavaca u nacionalne zakone o radu, s obzirom na to da platforme zaobilaze obaveze koje bi kao poslodavci bile primorane ispunjavati. To se namjeravalo postići tzv. pretpostavkom zaposlenosti, odnosno pravnim mehanizmom koji bi trebao uskladiti načine na koje države članice dozvoljavaju reklasificiranje platformskih radnika iz samozaposlenih u zaposlenike kompanija, u situacijama kada postoji dovoljno dokaza koji upućuju na odnos podređenosti radnika platformi.

Upravo oko pretpostavke zaposlenosti najviše su se lomila koplja zadnje dvije godine, da bi na kraju belgijsko predsjedništvo zauzelo stav “bolje išta nego ništa” i sastavilo tekst direktive koji ne propisuje način reklasifikacije platformskih radnika na razini cijele Europske unije putem univerzalnih kriterija, već to prepušta pojedinim državama članicama. Dakle, svaka država bi sama trebala smisliti kako odrediti koji radnici su “pravi” radnici i riješiti taj zadatak oko kojeg su se europske snage sporile godinama. S ovakvim rješenjem nisu bili zadovoljni ni radnici ni platforme, jer su se obje strane nadale jedinstvenim pravilima na razini cijele Europske unije – doduše, radnici su se nadali jednom scenariju, a poslodavci-platforme drugom.

Kako piše Euractiv, glasovi “kolebajućih” država, uključujući Francusku, Italiju i Španjolsku, bili su neizvjesni sve do posljednjeg trenutka. Ovakav ishod glasanja znači da se vjerojatno o direktivi o platformskom radu neće ponovno pregovarati prije početka europske predizborne kampanje. “Sada ćemo razmotriti sljedeće korake”, objavilo je belgijsko predsjedništvo, ali anonimni diplomat je za Euractiv izjavio: “Uopće nemam pojma što bi ovi sljedeći koraci mogli značiti”. “Kakva sramota!”, piše u priopćenju zastupnička skupina S&D (socijaldemokrati). “Liberalne i konzervativne snage u Francuskoj, Estoniji, Grčkoj i Njemačkoj protratile su povijesnu priliku da zaštite sve radnike u digitalnoj eri.”

“Emmanuel Macron išao je do kraja kako bi obranio interese Ubera i lišio radnike u EU više socijalnih prava”, rekla je zastupnica Ljevice Leïla Chaibi, koja kaže da je “zaprepaštena” ishodom glasanja i upozorila da će platformski radnici biti “jako, jako, jako ljuti”. S druge strane, lobističke grupe koje promiču fleksibilnost, kao i glasnogovornik Ubera, ishod su popratili slavodobitnim ponavljanjem floskule o tome da sami platformski radnici ne žele radnička prava, već žele zadržati nesigurni status samozaposlenih, iako to osporavaju brojni sudski procesi koje radnici diljem Europe i SAD-a vode protiv platformi za koje rade.

Europska sindikalna konfederacija ETUC u komentaru ishoda glasanja podsjetila je na isprepletenost predstavnika platformi s visokopozicioniranim političarima kao što su Macron i Otto Fricke, savjetnik FDP-a, stranke koja se protivila donošenju direktive unutar njemačke koalicijske vlade. Ludovic Voet je u ime ETUC-a izjavio: “Danas su vlade s dobro dokumentiranim vezama s lobistima platformi zaustavile napredak čak i u najslabijoj varijanti. ‘Tech bros’ milijarderi čiji je izrabljivački poslovni model danas zaštićen ne bi trebali predugo slaviti. Sindikati će nastaviti organizirati svoje radnike, razotkrivati njihove nezakonite prakse na nacionalnim sudovima i graditi podršku za snažnu direktivu o radu platforme. Dvadeset tri države koje su glasale za ne bi trebale odgađati, već bi trebale surađivati sa sindikatima i poduzeti mjere na nacionalnoj razini kako bi okončale skandal lažnog samozapošljavanja”.