politika
Makedonija
vijest

Val blokada fakulteta širi se Skopjem

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Studenti i profesori Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Skopju kroz nekoliko će narednih sati blokirati zgradu rektorata. Akcija blokade trebala bi otpočeti nakon što završi zajednički plenum studenata i profesora koji će se održati danas na glavnom sveučilišnom trgu. Studenti i profesori ovog sveučilišta inače su organizirani u dva zasebna plenuma, no zajednički nastupaju prema Vladi i upravi rektorata. Nakon kraja zajedničkog plenuma studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta trebali bi blokirati svoju zgradu koja se nalazi u glavnom kompleksu sveučilišta. Potom bi zajedno sa studentima ekonomije i prava trebali blokirati zgradu rektorata. U međuvremenu studenti tehničkih znanosti još su jučer uspješno blokirali svoj fakultet čija se zgrada nalazi izvan glavnog kampusa sveučilišta. Nakon blokade rektorata očekuje se blokada Pravnog fakulteta i utjecaj domino efekta na ostale fakultete. Plenum Sveučilišta u Bitoli već je najavio blokadu za danas.

Plan pod nazivom Autonomna zona objavljen je 5. februara, a od njega se nije odustalo ni nakon sastanka održanog u petak na kojem su prisustvovali delegati obaju plenuma, predstavnici senata Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda, makedonski premijer Nikola Gruevski i ministar obrazovanja Abdulaqim Ademi. Predstavnici vlade na sastanku su pristali odgoditi uvođenje eksternih ispita za godinu dana, međutim, sveučilištarci su ustvrdili kako to nije dovoljno. Tražili su odgađanje svih reformi, uključujući i izmjene spornog Zakona o visokom obrazovanju do 2018. godine kako bi reforme uistinu išle na korist kvalitete obrazovanja, a ne u smjeru komercijalizacije. I dok makedonski mediji prenose zadovoljstvo makedonske vlade održanim sastankom, s druge strane ujedinjeni sveučilištarci ovim blokadama jasno pokazuju da će se tržišnim reformama sveučilišta oduprijeti svim dostupnim demokratskim sredstvima.

Podsjetimo, makedonski profesori i studenti počeli su svoj otpor u studenom prošle godine velikim prosvjedom protiv uvođenja eksternih ispita, no eksterni ispiti, premda motiv za izlazak na ulice, samo su začetak tržišnih reformi u obrazovanju koje vlasti pokušavaju provesti.