društvo
Hrvatska
vijest

Domobranski kordon

Foto: AFP / Denis Lovrović

Na rujanskom okupljanju hrvatske nogometne reprezentacije u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo domaća se utakmica s Latvijom igrala na riječkoj Rujevici. S obzirom na to da se reprezentacija zbog povijesti navijačkih nestašluka raznih profila nalazila na svojevrsnoj uvjetnoj kazni, Hrvatski nogometni savez (HNS) odlučio je napraviti sve da se nikakvi izgredi ne ponove u Rijeci. Tim je naputkom čak i sam izbornik Zlatko Dalić krojio popis igrača i s njega ispustio Marka Livaju jer su, eto, Riječani prilično kivni na njega pa bi moglo biti incidenata.

Stvaranje sanitarnog kordona ipak nije uspjelo. Na tribini je u nekoliko navrata uočena ustaška zastava i instantno su u medijima počele kolati priče o unaprijed smišljenoj sabotaži. Njih su slagali i predsjednik HNS-a Marijan Kustić i sam izbornik Dalić, a priličan obol su dali i takozvani režimski mediji. Uvjerljivost je takvim sumnjama trebala dati povijest djelovanja navijačkih grupa nesklonih savezu – od kukastog križa na Poljudu do brojnih prekida utakmica – koje na razne načine žele naškoditi reprezentaciji. Svakome iole upućenom u navijački svijet bilo je jasno da se sabotaže takvog tipa ne rade povremenim podizanjem ustaške zastave. Policijska istraga je dovela do zabavnog i očekivanog ishoda: zastavu su unijeli sinovi provincijskih HDZ-ovaca koji su dodali i da nisu ni znali da je zabranjena.

Nakon policijskog otkrića nitko se od širitelja teorije o sabotaži nije ni oglasio. Bolje valjda ispasti glup nego prevaren. A brzo je uslijedila i nova domaća utakmica i novi sigurnosni zadatak. Tursku je reprezentacija u četvrtak ugostila u Osijeku na novom stadionu koji su izgradili mađarski investitori. I opet je sve pokušano da se stvori domobranski kordon. Ulaznice su se u prodaji našle tek koju minutu i brzo su se pojavile sumnje da su “dijeljene” prijateljima, “navijačkim grupama” koje prate reprezentaciju, sponzorima i sličnim polugama tog kordona. Ishodišno su bile i zabranjene zastave na ogradi uz službeno objašnjenje da će gledateljima ometati pogled. Međutim, domobranski kordon je opet popustio. HNS je poput majke koja dočekuje važnu rodbinu sve pripremio i očistio, ali djeca kao djeca, morala su napraviti svinjariju.

Ovaj put nisu posrijedi bili sinovi lokalnih moćnika s nepoćudnim zastavama već mahom članovi Ultrasa, navijačke grupe koja prati vinkovačku Cibaliju, ali i reprezentaciju. Dakle, riječ je o grupi koja nije dio domobranskog kordona, ali i ne spada među navijačke grupe koje su bojkotirale reprezentaciju ili radile nešto isključivo sa željom sabotaže. Na neki način su nogom u oba svijeta, a ovaj put su zapjevali ustašku budnicu koja je u komornoj atmosferi odjekivala krajem prvog poluvremena. Naša je oklada da je nisu višekratno otpjevali s namjerom da naštete HNS-u već da pokažu domobranima da nisu “pičke” i da njima nitko neće zabranjivati pjevanje ustaških pjesama bez obzira na posljedice.

Policijska reakcija je bila promptna: nekoliko dana nakon utakmice gotovo svi vinovnici su pritvoreni i čekaju ih kazne. Policija inače nije nešto efikasna kad su takvi prijestupi u pitanju i teško se oteti dojmu da je ovakva agilnost prvenstveno plod daljnjeg dokazivanja UEFA-i da je zapravo učinjeno sve što se mogli učiniti pa makar i naknadno. Tome svjedoče izjave i članova Vlade i predstavnika HNS-a koji ustaške simbole i pjesme ne tretiraju kao nedopustivo političko zlo već kao naprosto zastarjeli element nacionalnog brendinga. Zar nemamo ljepših pjesama? Zašto se opet blamiramo pred svijetom? Ili da i mi dodamo dva pitanja: zašto je Joe Šimunić “nagrađen” mjestom izbornika u mlađim selekcijama nakon što je vikao ustaški pozdrav? Zašto uspjehe slavite uz pjevača koji je glavni relativizator istog tog ustaškog pozdrava?

Nisu ni navijači ludi. Ni ovi domobrani koji više ne znaju što je dopušteno što zabranjeno ni ovi kojima nitko neće ništa zabranjivati ni ovi treći koji će zabranjeno koristiti da sabotiraju. Korištenje domobranskog kordona kako bi se prigušile ustaše toliko je blesava ideja da ih sve frustrira. Nas zasigurno zabavlja jer nikad ne znaš na kojoj će strani popustiti, ali kobno doprinosi raširenoj ideji, pogotovo među mladima, po kojoj je ustašluk najprirodniji i najučinkovitiji oblik „subverzije”.