rad
Slovenija
vijest

Osobni asistenti u štrajku

Foto: Sindikat osebne asistence, Facebook.

Osobni asistenti u Sloveniji danas, 25. maja prvi put u povijesti stupaju u štrajk kojim se žele izboriti za bolje uvjete rada zaposlenih i veću kvalitetu usluge za korisnike (osobe s invaliditetom). Štrajk će ukazati na problem sve manjeg javnog financiranja osobne asistencije i pogoršanje uvjeta rada u tom zanimanju, pogotovo kada je riječ o plaćenom dopustu, naknadama i količini posla. Kako se navodi u najavi štrajka koju potpisuje organizacija CEDRA (Center za družbeno raziskovanje), nedovoljno financiranje osobne asistencije započelo je već za vrijeme prethodne vlasti i nastavlja se za vrijeme sadašnje, a rezultat je pogoršanje ionako loših standarda osobne asistencije. Iz vlade tvrde da je osobna asistencija preskupa i da je potrebno hitno smanjiti sredstva koja se izdvajaju za taj sektor, kao i smanjiti broj korisnika i njihova prava. To je posljedica nedostatka vizije za sektor dugotrajne skrbi u Sloveniji, koja mora biti dostatno javno financirana i dostupna svima kojima je potrebna, stoji u najavi štrajka.

Foto: Sindikat osebne asistence, Facebook.

Budući da slovenska vlada provodi nedopustive rezove i nije pokazala volju da posluša radnike/ice, osobni asistenti nisu imali drugog izbora nego stupiti u štrajk, poručio je Sindikat osobne asistencije (SOA, Sindikat osebne asistence) koji je organizirao štrajk i sastavio sljedeću listu zahtjeva:

1. Dostatno financiranje osobne asistencije, što će radnicima omogućiti plaćeni dopust i naknade u obimu i iznosima koji su Pravilnikom o osobnoj asistenciji priznati kao maksimalni “opravdani troškovi”.

2. Dorada kolektivnog ugovora za djelatnost osobne asistencije.

3. Donošenje standarda i normativa radnih zadataka.

4. Osiguranje zaštite prava i položaja osobnih asistenata u slučaju nadzora nad pojedinim osobnim asistentima kao navodnim prekršiteljima (neometana isplata osobnog dohotka i sl.), te u slučaju oduzimanja statusa pružatelja osobnih asistenata po službenoj dužnosti, osiguranje procedure preuzimanja korisnika i asistenata od strane drugih pružatelja usluga osobne asistencije u skladu s propisom o radu.

5. Momentalni prestanak pritiska Ministarstva rada, obitelji i socijalne skrbi na pružatelje usluga osobne asistencije kako bi se isti prisilili na nezakonito evidentiranje sati ostvarene usluge putem aplikacije Osobna asistencija (te iznalaženje primjerenijeg, zakonskog rješenja za tu kontrolu).

6. Plaćanje štrajka.

Osobni asistenti i asistentice stupili su u štrajk 25. maja u 00:01, a u štrajku će biti do 21:59. U 11 sati okupili su se na prosvjedu ispred Ministarstva rada, obitelji i socijalne skrbi, a u 15 sati održat će se skupština Sindikata osobne asistencije (SOA) u Domu sindikata u Ljubljani. SOA je osnovan 2020. u suradnji s organizacijom CEDRA, a član je i sindikata UNI Global – UNI CARE.