politika
BiH
vijest

Loto demokracija

Ilustracija. Foto: Joel Saget/AFP


Kako sada stvari stoje, sudbinu buduće vladajuće koalicije u Federaciji BiH mogla bi odlučiti ni manje ni više nego – loto kuglica. Naime, zadnjih tjedan dana traje proces izbora delegata u klubove naroda u Domu naroda Federacije BiH. Ti izbori se vrše u kantonalnim skupštinama. I dok je većina u hrvatskom i srpskom klubu manje-više jasna, sastav bošnjačkog kluba u Domu naroda mogao bi postati velika prepreka za operacionalizaciju koalicijskog sporazuma između HDZ-a BiH i Osmorke – neformalne koalicije bošnjačkih i građanskih stranaka koja ne uključuje najveću stranku SDA. O većini u bošnjačkom klubu odlučivao je izbor delegata iz Livanjskog kantona. Kako je rezultat kandidata SDA i Osmorke bio izjednačen, prema izbornim pravilima, o delegatu odlučuje – ždrijeb. Odnosno izvlačenje kuglice iz šešira. Drugim riječima: lutrija.

Lutrijom je jučer odlučeno da zadnji delegat u klubu Bošnjaka bude kandidat SDA. To u praksi znači da cijelu proceduru imenovanja nove koalicijske vlade može blokirati SDA koji zbog tog jednog lutrijskog glasa ima većinu u klubu Bošnjaka. Ta većina znači da samo SDA može predložiti kandidata za (pot)predsjednika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda. A izbor (pot)predsjednika je ključan jer predsjednici i potpredsjednici Federacije konsenzualno moraju predložiti novog mandatara za sastav Vlade FBiH. Drugim riječima, SDA je ovime dobila mogućnost da odbije dati suglasnost za izbor mandatara iz reda koalicije HDZ BiH i Osmorke i time blokira sastav nove vlade unedogled i omogući svom premijeru Federacije, Fadilu Novaliću, da uđe u drugi tehnički i treći uzastopni mandat na čelu Vlade FBiH. SDA će najavljenim blokadama učiniti ono što je HDZ činio u prethodnom mandatu – potpuno blokirati političke procese u Federaciji BiH i izvršnu vlast ostaviti u tehničkom mandatu.

Valja pritom naglasiti da je izbor delegata SDA u Dom naroda popraćen, sada već poslovičnim, potkupljivanjem članova drugih stranaka i preletačima iz jednog u drugi politički tabor. No cijeli ovaj proces svjedoči koliko je SDA-u bitno da ostane na vlasti pa makar u tehničkom mandatu i kontrolira resurse Federacije BiH koji im pak omogućuju da održavaju svoju stranačku mrežu i infrastrukturu. Istovremeno, na vanjskopolitičkom planu SDA i njihovi botovi i punditi sve češće i sve glasnije forsiraju antizapadni narativ kao svojevrsnu politiku iz inata. Naime, SDA posljednje odluke visokog predstavnika Schmidta, a onda i podršku SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva tim odlukama, tumače kao antibošnjačke ili čak islamofobne i sad pokušavaju naći nove saveznike u svojim pokušajima ostanka na vlasti. Vrhunac te medijske i političke kampanje bila je posjeta iranskog ministra vanjskih poslova Hoseina Amir-Abdolahiana Sarajevu, odnosno ministrici Biseri Turković. U jeku prosvjeda žena u Iranu protiv tamošnjeg režima i represivnog odgovora tog režima koji rezultira svakodnevnim novim žrtvama, BiH si dopušta luksuz da u službenom posjetu ugosti iranskog šefa diplomacije. Istovremeno, u Općoj skupštini UN-a BiH odbija podržati rezoluciju kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Iranu. 

Ovi primjeri pokazuju koliko su daleko spremni ići Bakir Izetbegović i SDA ne bi li zadržali kontrolu nad Federacijom BiH jer su svjesni da gubitak vlasti znači i dodatno rasulo unutar stranke koja se već dobrano rasula posljednjih godina. I upravo u tom rasipanju leži ključ uspjeha Osmorke na izborima. Naime, veliki dio članova koalicije nekadašnji su visokorangirani članovi SDA-a koji su otkazali potporu vlasti dinastije Izetbegović koja ostaje sve usamljenija u svojim pokušajima da grčevito i dalje bude najveća bošnjačka politička stranka.