rad
Hrvatska
vijest

Željeznička nesreća kod Novske posvađala sindikate

Foto: DAMIR ŠENCAR / AFP

Još je u tijeku istraga željezničke nesreća koja se dogodila u petak kod Novske i u kojoj je poginulo troje ljudi. Nesreća se dogodila kada se putnički vlak br. 2506 zabio u teretni vlak koji je iz još nerazjašnjenih razloga stajao na pruzi. Bilo bi neozbiljno i novinarski neprofesionalno izvlačiti neke bitne zaključke dok se sama istraga ne okonča. Međutim, već prve vijesti s mjesta nesreće su govorile o tome da priča o sudaru putničkog i teretnog vlaka ima više slojeva. To se u danima nakon nesreće samo potvrdilo. Različiti akteri uključeni u željeznički promet i konkretnu nesreću reagirali su zadnjih dana priopćenjima, press-konferencijama i kontra-priopćenjima. Pokušajmo donekle rekonstruirati cijelu situaciju.

Mediji su odmah po izlasku na teren u petak navečer pustili vijest da su među putnicima i ozlijeđenima u nesreći bili i državljani Irana. S obzirom da je riječ o pograničnom dijelu države, nije bilo teško zaključiti da je riječ o ljudima u pokretu, odnosno migrantima koji su pokušavali doći do zemalja Zapadne Europe koristeći se balkanskom rutom kroz Bosnu i Hercegovinu ili Srbiju. Ubrzo nakon objave te vijesti, mediji šalju oprečne informacije, prvo da su migranti bili u teretnom vlaku, zatim u putničkom što je nakon par dana potvrdila i sisačko-moslovačka policija.

Istovremeno, predstavnici HŽ Infrastrukture, firme koja je zadužena za održavanje pruga i regulaciju željezničkog prometa u Hrvatskoj, također izlaze sa oprečnim informacijama. Prve izjave poslije nesreće su tvrdile da je sva signalizacija na dijelu pruge između Okučana i Novske funkcionirala, da bi par dana nakon toga ta informacija opovrgnuta. U cijelu priču se uključila i Enna Transport u čijem je vlasništvu teretni vlak koji je stajao na pruzi. Oni tvrde da su njihovi zaposlenici sve obavili po propisima, odnosno, na vrijeme javili dispečerima da je vlak stao. Enna Transport je, inače, dio Enna Grupe u vlasništvu “kontroverznog poduzetnika” i “gospodara plina” Pavla Vujnovca.

U cijelu priču se jučer uključio i Sindikat strojovođa Hrvatske. Na jednosatnoj press konferenciji prikazali su detaljnu analizu dijela pruge između Okučana i Novske na kojoj se dogodila nesreće. Prema njihovom tumačenju, taj dio pruge ima tehničkih problema sa signalizacijom već danima što znači da vlakovi tuda prometuju principom “kolodvorskog razmaka”. To znači da strojovođe dobivaju naloge kada mogu krenuti i kako se kretati između dva kolodvora. Prema njihovoj analizi kretanja putničkog vlaka, zaključili su da je strojovođa morao dobiti takav nalog i ovaj put, a na istrazi je da utvrdi kada je i je li na vrijeme javljeno dispečerima i prometnicima da je teretni vlak stao.

Nakon ove press konferencije, reagirali su iz drugog sindikata, onog prometnika. Naime, oni su zaključili da je Sindikat strojovođa svojom analizom insinuirao da je odgovornost za nesreću na prometniku iz Okučana pa su u javnost pustili nalog kojeg su potpisali i prometnik i strojovođa putničkog vlaka. Ono što je posebno zaintrigiralo javnost su optužbe predsjednika
Sindikata strojovođa Hrvatske Nenada Mrgana na račun strojovođe teretnog vlaka. Mrgan njega smatra odgovornim za nesreću, a kao prilog tome spominje njegove probleme sa zakonom dok je radio za drugu firmu i podatak da je izgubio zdravstvenu sposobnost za upravljanje vlakovima. Također je insinuirao da je uključen u trgovinu ljudima i da je zato vlak stajao na pruzi.

Nažalost, umjesto rasvjetljavanja još jedne u nizu nesreća na našim prugama, dobili smo rat priopćenjima, press-konferencijama i (polu)informacijama što je na kraju završilo i sukobom među sindikatima. Umjesto puno važnijih tema poput zdravlja strojovođa, zaštite na radu, stanja željezničke infrastrukture, privatnih željezničkih operatera koji zapošljavaju radnike bez zdravstvene sposobnosti, onemogućavanje sindikalnog organiziranja strojovođa u privatnom sektoru, u prvi plan je izašlo loptanje dijelovima slagalice o nesreći koju još treba složiti.

Iza željezničke nesreće u Novskoj ostaju mnoga pitanja koja nisu samo tehničke naravi, nego suštinske za budućnost i javnih željeznica i njihovih radnika. Pritom, kao i dosad, neće biti dovoljno samo odgovoriti na pitanje tko je pojedinačno kriv u lancu odgovornosti, nego koji je širi i kompleksniji kontekst same nesreće. Sjetimo se samo prometne nesreće prije par godina upravo u ovom kraju kada je vozač kamiona na odmaralištu na autocesti pored Novske pokosio dvije djevojčice koje su krenule na maturalac. Ubrzo se saznalo da je stariji vozač pred penzijom bio pod tolikim radnim opterećenjem da je završio na koktelu lijekova protiv bolova i u takvom stanju sjeo za volan što je na kraju dovelo do ove strašne nesreće 2019. godine. Naime, ne ubija samo osobna odgovornost, nego i kapitalizam.