politika
Hrvatska
vijest

Plinski revizionizam

View of the Nordstream gas pipeline terminal prior to an inaugural ceremony for the first of Nord Stream's twin 1,224 kilometre gas pipeline through the baltic sea, in Lubmin November 8, 2011. When fully operational in late 2012, Nord Stream's two lines will have the capacity to transport 55 billion cubic metres of Russian gas a year to the EU for at least 50 years. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL (Photo by JOHN MACDOUGALL / AFP)

Prošlog smo tjedna najavili da se narednih mjeseci očekuje interpretacijsko sustizanje nove realnosti. Energetska kriza i inflacija su gotovo pa zaboravljeni društveno-ekonomski problemi s kojim se značajan broj ljudi nije susretao za života. Nova realnost zahtijeva i nove interpretacijske obrasce, kao i apliciranje onih postojećih koji su uvjerljivost i primjenjivost stekli u nekim sasvim drukčijim kontekstima. Te se interpretacije ne tiču samo razloga koji stoje iza međusobno uvjetovanih, ali i preklapajućih kriza, već i različitih političkih odgovora na te krize. Nismo trebali dugo čekati na prve korake interpretacijskog oživljavanja nekih starih “truizama”.

Povod je bio prosvjed u Pragu proteklog vikenda na kojem se, prema policijskim procjenama, okupilo 70.000 ljudi, a tražili su prvenstveno kontroliranje cijena energenata i odstupanje od službenih NATO i EU politika kad je posrijedi rat u Ukrajini. Prema dostupnim izvještajima, prosvjed je organiziralo više različitih skupina, od predstavnika krajnje desnice do Komunističke partije. Ta informacija, lišena kontekstualizacije u vidu specifičnosti češkog političkog života i tamošnje Komunističke partije ili eventualnih konkretnih pitanja suradnje raznolikih grupacija, poslužila je kao “inspiracija” Jutarnjem listu za još jednu potvrdu teze o navodnim zajedničkim interesima radikalne desnice i radikalne ljevice. Bez obzira na intenciju autora članka, Željka Trkanjeca, odavno je poznato da te teze služe isključivo diskreditaciji ljevice.

Pored samih praških prosvjeda, članak donosi i različite, kako one stručne tako i političke procjene, o nemirnoj jeseni i prosvjedima koji se neminovno javljaju u periodima rastuće inflacije i pada životnog standarda. Trkanjec navodi i najave talijanskih i francuskih sindikata koji pripremaju štrajkove, ali i primjer iz istočne Njemačke koji bi trebao potvrditi tezu o preklapanju interesa radikalne desnice i ljevice kao u slučaju Češke. Naime, u gradu Schneebergu se udružila opozicija i poslala pismo ministru energetike Robertu Habecku u kojem upozorava na rast cijena energenata. Tretirajući pismo kao politički simptom, članak nas upozorava: “Bilo bi to uobičajeno političko djelovanje da opoziciju ne čine Ljevica, Die Linke, Kršćanski demokrati, CDU, i – radikalno desna Alternativa za Njemačku, AfD: još jedna potvrda bliske suradnje radikalno lijevog i desnog.” Dakle, teza se potvrđuje tako da se ne spominje ono doslovno napisano: da je pismo potpisao i CDU, valjda utjelovljenje europskog političkog centra u posljednjih 20 godina dok mu je na čelu bila Angela Merkel.

Primjer iz Jutarnjeg lista zasigurno neće ostati usamljen u narednom periodu. Prilagođene teze o dvama totalitarizmima i slično revizionističko izjednačavanje socijalizma i fašizma, ljevice i desnice, mogli bi steći priličnu popularnost kad su posrijedi energenti i plin. Naime, kako budu pomalo, motivirani krizom i visokim cijenama, rasli pritisci ka okončanju rata i prihvaćanju ruskih zahtjeva, tako će i rasti i izazovi da se takvi pritisci pripišu navodnim zajedničkim interesima radikalne desnice i ljevice. Desni bi tako bili u ideološko-kulturnim preklapanjima s Putinovim režimom, a lijevi valjda u nikad ugašenoj nostalgiji za Moskvom. Iako je pritom sam imidž europskog centra, zasnovan na njemačkom ekonomskom uspjehu u protekloj dekadi, ovisio u priličnoj mjeri o jefitnom ruskom plinu, a kupovinu plina i izgradnju plinovoda nije dogovorila nikakva ljevica. I to bi mogao biti samo jedan krak apdejtanja starih i pouzdanih interpretacijskih obrazaca. Njegov razvoj, ali i razvoje ostalih pomno ćemo pratiti, makar i u marginalnijim epizodama, poput ove u Jutarnjem.