društvo
Kosovo
vijest

Valu zločina nad ženama nema kraja

Foto: Denis LOVROVIĆ / AFP/

U subotu je petero muškaraca, od kojih su trojica maloljetnici, silovalo jedanaestogodišnju djevojčicu u parku u glavnom gradu Kosova, Prištini. Riječ je samo o jednom u nizu zločina nad ženama koji su postali gotovo svakodnevna vijest u regionalnim medijima. Samo par dana prije toga u Novskoj u Hrvatskoj svirepo je ubijena žena na svom radnom mjestu. Ubio ju je njen supružnik kojeg je već prijavljivala zbog nasilja u obitelji i koji je dobio zabranu prilaska. Mjera poznata po tome što nikad nije spriječila nasilnika u njegovom naumu. I u ovom slučaju, kao i u slučaju djevojčice s Kosova, zakazao je, famozni sustav, koji je još jednom pokazao da nije u stanju zaštiti žene na Balkanu.

Razmjeri stravičnog zločina na Kosovu ubrzo su postali regionalna, ali i svjetska vijest. Vlast je reagirala smjenom, odnosno prihvaćanjem ostavke na osobni zahtjev šefa kosovske policije da bi, vjerojatno, ublažila reakcije javnosti. A one su bile snažnije, bučnije i masovnije nego ikad prije. Tako su jučer u Prištini održani veliki prosvjedi u organizaciji tamošnjih feminističkih organizacija. Kako mediji izvještavaju, marš koji je organizirao “Kolektiv za feminističku misao i djelovanje” okupio je na tisuće prosvjednika. Prosvjedna povorka je prošla ulicama Prištine, zaustavivši se pored državnih institucija koje smatraju odgovornim za to što ne sprječavaju zločine protiv žena na Kosovu. 

Osim poruka protiv države i pravnog sistema koji se pokazuju potpuno neefikasnim u borbi protiv nasilja nad ženama, prosvjednice su u svojim izjavama naglasile i potpuni poraz obrazovnog sistema pred očitim rastom mizoginije te nasilne i izrazito toksične maskulinističke i patrijarhalne kulture koju promoviraju influenseri relativno lako dostupni mladim muškarcima i dječacima na društvenim mrežama. Nedavno je u žižu medijske pozornosti došao jedan od perjanice te kulture, Andrew Tate kojeg hrvatski mediji nazivaju “kontroverznim youtuberom”¸ a zapravo je riječ najgorem primjerku promotora otvorene mizoginije među mladim muškarcima što je dovelo i do zabrane njegovih profila na svim poznatijim društvenim mrežama.

Istovremeno, upravo društvene mreže za mlađu generaciju žena predstavljaju i svojevrsni prostor osvještavanja, emancipacije pa i edukacije o temama poput zaštite od potencijalnog nasilja ili prepoznavanja toksične maskuline i incelske kulture u svojoj okolini. Priča o djevojčici s Kosova, ubrzo je postala viralna među mlađim ženama u svim dijelovima Jugoistočne Europe, pa i šire. Time se stvara neformalna informativna, ali i edukativna feministička mreža što predstavlja nužnu frontu protiv rastuće incelske i mizogine kulture. Jer Andrew Tate i slični žohari možda prežive blokiranja i zabrane na Tiktoku i Instagramu, ali neće na kraju preživjeti front mladih i borbenih žena.