politika
BiH
vijest

Fašistički cinizam u Prijedoru

Foto: N1

Povijest Bosne i Hercegovine, pogotovo ona nedavna, “bogata” je bremenitim datumima. Današnji je vezan za Prijedor, a vodi se kao Dan bijelih traka. Naime, 31.5.1992. godine Krizni štab opštine Prijedor putem radija poručio je građanima ne-srpske nacionalnosti da svoje kuće i domove obilježe bijelim zastavama ili plahtama, a da pri izlasku iz kuće zavežu bijele trake oko rukava. Taj je potez bio uvod u zločin i ubijanje 3.176 Prijedorčana, civila ne-srpske nacionalnosti. U Prijedoru se u proteklih devet godina Dan bijelih traka obilježavao sada već tradicionalnom šetnjom glavnom gradskom ulicom u sjećanje na zločin i ubijene. Međutim, šetnje danas neće biti.

Nju je, naime, zabranio načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoje Vujanović. Odluka o zabrani je donesena jučer, što je, smatraju organizatori, prilično indikativno i učinjeno s namjerom da ih stavi u nepovoljan položaj. Umjesto šetnje glavnom ulicom, povodom Dana bijelih traka dozvoljeno je isključivo okupljanje na gradskom trgu. Organizatori iz udruženja “Jer me se tiče” najavili su da će poštovati odluku načelnika Policijske uprave, ali i da će naknadno tražiti sankcioniranje svih onih koji su odgovorni za uskraćivanje ljudskih prava i ponižavanje žrtvi. U objašnjenju zabrane pak stoji da je za taj dan najavljeno više okupljanja i da bi dozvoljavanje svih tih okupljanja dovelo do opasnosti od eskalacije nasilja. Sama priroda tih drugih okupljanja jasno otkriva o čemu se ovdje radi.

Prvi skup, onaj koji se trebao održati jutros u 8 sati, tiče se Svjetskog dana borbe protiv duhanskog dima. Možda tako rani skup odgovara zdravim navikama koje promiče sama tema skupa, ali i malom djetetu je jasno da je riječ o najobičnijoj podvali kako bi se “nataložio” dovoljan broj skupova da se policija može pozvati na opasnost od nasilja. I dok je prvi skup izdanak klasičnog birokratskog cinizma, drugi je čisti izraz fašističkog cinizma. Danas u 10 sati bi se u organizacije omladinske organizacije “Princip” trebao održati skup proslave rođendana Viktora Orbana i Željka Mitrovića. Dakle, sigurnost građana je navodno ugrožena jer je netko na Dan bijelih traka odlučio zajedno slaviti rođendane mađarskog autoritarnog premijera i “srpskog Elona Muska”, Vučićevog medijskog tajkuna. Vrlo lako se može rekonstruirati podla fašistička “zezancija”: vjerojatno su na Wikipediji tražili rođendane poznatih na današnji dan i ova se kombinacija učinila dobitnom – jasno iskazuje političku poziciju, ali i ciničnu “zezanciju”.

Očito je riječ o političko-civilnom partnerstvu čiji je cilj prigušiti obilježavanje Dana bijelih traka i dodatno poniziti žrtve. Namjera se jasno vidjela jučer kada je u organizaciji neformalne grupe “Samopoštovanje” organiziran skup povodom “30 godina odbrane grada Prijedora i 80 godina oslobođenja” na kojem je poručeno da su “bijele trake laž”. Pozivanje na antifašističku borbu prilikom negiranja zločina iz posljednjeg rata posebno je gnjusan potez. Kombinacija gnjusnog revizionizma, birokratskog cinizma i fašističkog podsmijeha jasno otkriva namjere i stavove onih koji žele ograničiti obilježavanje Dana bijelih traka. Borba protiv takvih političkih snaga, bez obzira iz kojeg etničkog tabora dolazile, borba je za smislenu i pravednu Bosnu i Hercegovinu.