društvo
vijest

Kraj Netflixove ere?

Foto: Chris Delmas/ AFP

Serija Bridgerton snimljena prema povijesnim ljubićima Julije Quinn u drugoj sezoni, koja se upravo prikazuje na streaming platformi Netflix, bilježi rekordnu gledanost stvarajući svojevrsni pop-kulturni hype. Mnogi su, stoga, ostali iznenađeni kad su burzovna izvješća jučer pokazala drastičan pad vrijednosti dionica ove najraširenije streaming platforme koja je postala i svojevrsna personifikacija tehnološke i socijalne transformacije konzumacije serija i filmova zadnjih deset godina. Naime, Netflixove dionice su izgubile 40% vrijednosti što prevedeno u monetarni izraz znači nekih 60 milijardi dolara. Ako te iznose stavimo u perspektivu, onda je to čak 17 milijardi dolara više od iznosa koji je Elon Musk prošli tjedan ponudio za otkup svih dionica Twittera.

Pad vrijednosti dionica Netflixa reakcija je na pad pretplatnika ove medijske kuće. Nakon pandemije koja je stvorila socijalne uvjete u kojima je konzumacija sadržaja preko streaming platformi postala dominantan oblik kulturne potrošnje, posljednjih mjeseci bilježi se zaustavljanje tog trenda. Nakon deset godina stalnog rasta, Netflix po prvi put ima pad broja korisnika koji je u prvom kvartalu 2022. iznosio 200 tisuća, a do kraja drugog kvartala bi trebao doseći i 2 milijuna. Osim kraja pandemije i saturacije tržišta drugim streaming servisima (Amazon Prime, Disney+ i HBO), razlozi smanjenja broja pretplatnika leže i u gubitku ruskog tržišta uslijed sankcija (oko 700 tisuća korisnika) i ukrajinskih korisnika koji trenutno imaju važnijih briga na pameti od obnavljanja pretplate za Netflix.

Iako je riječ o globalno najvećoj firmi u sektoru, Netflix i dalje ne nalazi načina da prodre značajnije na najveće regionalno tržište, ono azijsko. I dok je Kina i dalje zatvorena za ovu platformu, u Indiji dominacija tamošnje nacionalne filmske industrije oko Bollywooda ne dopušta značajniju infiltraciju Netflixovih sadržaja. S druge pak strane, konkurenti, poput Amazon Primea, razvijaju cijelu strategiju ulaska i značajnijeg tržišnog udjela upravo u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta s rastućom srednjom klasom koja je spremna potrošiti dio dohotka i na streaming platforme.

Jedan od komentara analitičara na pad dionica Netflixa bila je i sugestija da se mora poraditi više na samom sadržaju da bi firma izašla iz ove krize. Teško je povjerovati da je sam sadržaj razlog pada dionica ove medijske firme koja je između ostalog i produkcijska kuća sa sve značajnijim udjelom u holivudskom kolaču. Unatoč uvriježenoj percepciji da upravo Netflix nudi najbanalniji sadržaj od svih streaming platformi, malo je empirijskih dokaza koji će potvrditi tezu da su upravo  treš serije dovele do pada dionica ove firme. Istovremeno, treba uzeti u obzir da je Netflix unatoč svojem naglom rastu i inovacijama relativno novi igrač u filmskoj industriji koji nije dio nekog velikog konglomerata poput HBO-a čiji je vlasnik zapravo najveća američka telekomunikacijska kompanija AT&T ili Amazona Primea koji je dio Bezosovog carstva. U tom smislu, Netflix je i najuspješniji i najranjiviji poslovni projekt u filmskoj industriji danas. Da li ovaj nagli pad dionica nagovještava i kraj ere Netflixa ili čak kraj same firme, to ćemo tek vidjeti. U svakom slučaju, za to ćemo morati više obratiti pozornosti na ekonomski kontekst, nego na same serije koje se nude na Netflixu.