društvo
vijest

Preuzimanje Twittera kao političko-ekonomska serija za bindžanje

Foto: Suzanne Cordeiro/ AFP


Ono što se danima čekalo i najavljivalo, jučer je konačno postalo glavna ekonomska vijest. Elon Musk, kontroverzni poduzetnik, američko-kanadsko-južnoafrički oligarh i prema nekim procjenama najbogatiji čovjek na svijetu, javno je obznanio namjeru da potpuno preuzme vlasništvo nad socijalnom mrežom Twitter. Naime, ranije ovog tjedna postalo je jasno da Musk ide prema tome da postane najveći Twitterov dioničar, istovremeno odbijajući ući u upravni odbor kompanije. Time je dao naslutiti da su njegovi apetiti puno veći što je jučer postalo i bjelodano. Musk je prvo u tvitu, a onda i u pismu predsjedniku upravnog odbora Twittera Bretu Tayloru dao do znanja da ne misli dijeliti vlasništvo nad ovom socijalnom mrežom niti da ima povjerenja u trenutni menadžment. Pritom je javno dostavio ponudu za potpuno preuzimanje Twittera i to po cijeni od 54,2 dolara po dionici ili 43 milijarde dolara za stopostotno vlasništvo nad mrežom koju on vidi kao modernu libertarijansku verziju agore na kojoj svatko ima pravo tvitati svoje mišljenje i stavove bez vanjske regulacije.

Drugim riječima, Muskove intencije nisu promjena modela poslovanja Twittera, nego promjena same uređivačke politike. Prema Musku, Twitter treba biti potpuno otvorena medijska platforma koja će promovirati slobodu govora i smanjiti cenzuru osim u onim slučajevima u kojima tvitovi jasno krše zakone. U prijevodu, to bi značilo povratak bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na ovu mrežu koji je postao svojevrsna personifikacija žrtve cenzorske politike koju je Twitter posebno aktivno počeo provoditi nakon 6. siječnja 2021. i upada Trumpovih pristalica u Capitol Hill. Međutim, strogo ekonomski gledano, Twitter je naprosto loša akvizicija. Riječ je o firmi koja za razliku od sličnih platformi ne generira toliki profit jer nije veliki medijski oglašivač. U kontekstu socijalnih mreža, Twitter je skoro pa gubitaš. Modeli izlaska iz poslovne krize koje nudi postojeći menadžment su vjerojatno osuđeni na propast (uvođenje pretplate!?), tako da Muskova ponuda dolazi kao svojevrstan spas, iako ni on, zasad, ne nudi nikakav novi model poslovanja nego isključivo želi promijeniti postojeće cenzorske politike.

Kako predviđaju komentatori američkih biznis medija, upravni odbor će vrlo vjerojatno odbiti Muskovu ponudu, iako je ona više nego izdašna. Za pretpostaviti je da su razlog za takav potez interesi različitih frakcija američkog establišmenta i  kapitala. I ne samo američkog! Jedan od dioničara Twittera je i saudijski državni holding, odnosno, tamošnja vladajuća dinastija koja je jučer objavom jednog od prinčeva odbila Muskovu ponudu. Ako upravni odbor odbije 54,2 dolara za dionicu, dioničari mogu tužiti upravni odbor jer ne djeluje i interesu kompanije, odnosno njih kao suvlasnika. Istovremeno, u jučerašnjem TED talku koji je emitiran odmah po objavi ponude, sam Musk je zaprijetio da će, ukoliko upravni odbor odbije njegovu ponudu, namjerno smanjiti cijene dionica (dumping) i time vjerojatno ugroziti budućnost same kompanije i mreže.

Vijest o ponudi Elona Muska izazvala je i val reakcija na samom Twitteru. Njegov woke dio već proglašava kraj i najavljuje svoje povlačenje i gašenje profila. Kao da je stopostotno vlasništvo jednog idiosinkratičnog oligarha gore/bolje od vlasništva njih par od kojih je jedan feudalna islamistička monarhija, najrepresivniji režim na svijetu. A ostali su najveći globalni investicijski fondovi. Istovremeno, nemamo baš puno prilika javno gledati kako zapravo kapitalizam (suludo) funkcionira u žanru (geo)političke sapunice u kojem se sukobljavaju različiti interesi kapitala i političkih establišmenata. U tom slučaju, za neke od nas priča oko preuzimanja Twittera umjesto poslovičnog liberalnog zgražanja i histerije, izaziva želju za još novih epizoda i sadržaja. Poput neke jako loše treš serije koju ćete bindžati i tijekom ovog produženog uskršnjeg vikenda.