rad
vijest

Šamar filmskim radnicima

Foto: ROBYN BECK / AFP

Nakon što smo se probudili jučer ujutro i krmeljavih očiju uzeli mobitele da provjerimo je li svijet još na svom mjestu, umjesto prijetnje nuklearnim ratom kao prijelomne vijesti već tjednima, dočekala nas je scena sa 94. dodjele Oscara u kojoj je glumac Will Smith ošamario komičara Chrisa Rocka nakon što je ovaj imao neprimjerenu šalu na račun glumice Jade Pinkett Smith. Iako će svjetska i domaća javnost i danas posvetiti svoju pozornost ovom incidentu, nekad toliko predano, dovodeći je do razine gotovo akademske rasprave o (ne)nasilju, mi smo se odlučili posvetiti vijesti koja je ostala u sjeni crvenog tepiha i šamaranja, a koja o filmskoj industriji govori više nego potonje.

Naime, samo tjedan dana prije svečane ceremonije dodjele Oscara, sindikat radnika u kazališnoj i filmskoj industriji, IATSE, koji okuplja montažere, snimatelje, kostimografe i ostale radnike na filmskima setovima, upozorio je Akademiju i javnost da su dodjele ovogodišnjih Oscara u tzv. tehničkim strukama, izostavljene iz prijenosa ceremonije uživo. Riječ je i o simboličkom potvrđivanju nejednakosti među holivudskim radnicima koja postoji otkad je i samog Hollywooda. Naime, spomenute struke u simboličkoj hijerarhiji, ali i financiranju filmskih projekata su uvijek smatrane manje vrijednim od tzv. talenata (službena terminologija) redatelja, scenarista i naravno glumaca. Ova praksa posebice dolazi do izražaja u eri blockbustera (od 1980-ih na ovamo) u kojoj su upravo redateljska i glumačka imena ta koja generiraju i visoke troškove, ali i eventualni profit.

Ono što ovogodišnju situaciju čini drugačijom jeste činjenica da su upravo radnici IATSE-a u listopadu prošle godine izglasali pokretanje štrajka. Štrajk se na kraju nije dogodio jer je uspjelo mirenje između IATSE-a i udruženja najvećih holivudskih kompanija (AMPTP) koje osim tradicionalnih studija, čine i novi igrači u polju poput Netflixa, Amazona i Applea. Štrajk se inicirao kao reakcija na pogoršanje uvjeta rada u filmskom industriji po završetku lokdauna u SAD-u. Naime, nakon pandemijske stanke koja je zaustavila i snimanje projekata, holivudske korporacije su planirale ubrzati proizvodnju novog sadržaja zbog povećane potražnje. Kao što znamo, u vrijeme pandemije, streaming servisi su postali glavni izvor razonode i popunjavanja slobodnog vremena. Kako se tijekom lokdauna nije mogao snimati novi sadržaj, nakon otvaranja je krenula ubrzana proizvodnja koja se odrazila i na uvjete rada na setu što je nagnalo filmske radnike da pokrenu proceduru organiziranja štrajk. Štrajk se na kraju nije pokrenuo, ali kampanja je bila dovoljno glasna da ukaže na loše uvjete rada u filmskoj industriji

Uz ove pandemijske specifičnosti, pogoršanju uvjeta rada je pogodovao i razvoj streaming platformi. Netflix, Amazon i Apple, osim što su postali takmaci tradicionalnim holivudskim studijima i konglomeratima u skupljanju Oscara, bili su i dugogodišnji korisnici benificija kao novi igrači u industriji. Naime, prema dogovoru iz 2009. izmedju sindikata i poslodavaca, “novi mediji” dobili su sovjevrsni grace period u kojem će biti izuzeti iz obveza granskog ugovora koji je vrijedio za ostale produkcijske kuće. To se tada objašnjavalo nejasnom i nepredividivom poslovnom budućnošću tih medijskih projekata. Kao rezultat, u projektima novih medija radni uvjeti su bili fleksibilniji, a plaće manje nego kod tradicionalni holivudski studiji. IATSE je u svojim zahtjevima iz listopada 2021. tražio promjenu tog izuzetka jer nakon više od deset godina, pokazalo se da novi mediji više nisu toliko novi i da je riječ o velikim tech korporacijama, a ne nekim manjim firmama kojima trebaju dodatni poticaji, pritom preko leđa radnika, da bi se bolje pozicionirali na tržištu. I dok ćemo idućih dana nastaviti čitati o incidentima, modnim promašajima, ali i prvom Oscaru koji je otišao u ruke Appleu za film CODA (r. Sian Heder), o radnicima na filmskim setovima neće biti ni riječi. To im je valjda šamar jer su se usudili progovoriti o stvarnom stanju u industriji.