politika
BiH Hrvatska Kosovo Makedonija Slovenija Srbija
vijest

Osmi mart na našim ulicama

Foto: Denis LOVROVIĆ / AFP/

Danas je Osmi mart, Međunarodni dan žena. Na ovaj dan prisjećamo se svih povijesnih borbi žena i feminističkog pokreta: od sufražetskog pokreta i njihove borbe za pravo glasa preko štrajkova radnica u tekstilnoj industriji do narodno-oslobodilačkih pokreta u Jugoslaviji i u Trećem svijetu koji ne bi uspjeli bez aktivnog sudjelovanja žena u njima. Osmi mart, osim što pamti i komemorira ove epizode iz povijesti feminizma, upozorava na to da te borbe iz prošlosti nisu još gotove nego ih svakodnevno bijemo u našim kućanstvima, na radnim mjestima, u sindikalnom pokretu i politici u kojima i dalje dominiraju konzervativni i patrijarhalni obrasci ponašanja i vođenja politike.

Ovogodišnji Osmi mart u Europi traži i jasnu antiratnu poruku koja je i kroz povijest bila jedna od bitnih karakteristika feminističke politike. I dok su se gotovo sve političke snage upinjale braniti militarizaciju i vojne pohode u Europi Prvog svjetskog rata, upravo je glasan i jasan, feministički i socijalistički glas, Rose Luxemburg tražio od muškaraca da se ne odazivaju na vojnu mobilizaciju jer većina ratova se vodi protiv interesa radničke klase ili kako naš socijalist Dimitrije Tucović veli: “Bogataši su u rat poslali volove, a sirotinja svoje sinove. Kapitalista je odvojio kakvu ragu, a sirotinjska majka jedinca sina.” Jednako tako, naših ratnih devedesetih, upravo su feministkinje bile najglasnije protivnice nacionalističkog ludila koji je zadesio bivšu Jugoslaviju. Kroz tadašnji antiratni pokret, feministkinje su bile trn u oku autoritarnog i patrijarhalnog Miloševićevog i Tuđmanovog režima.

Danas se feministički pokret na prostorima bivše Jugoslavije okuplja u svim velikim gradovima obilježavajući Osmi mart, evocirajući njegovu povijest, boreći se protiv ženskog siromaštva i rodno zasnovanog nasilja, za bolje radne uvjete i plaće, ali i upozoravajući na rat nedaleko od naših granica te na rijeke izbjeglica, većinom žena i djece, razasutih po Europi. U Prištini u 10 sati ispred Palate pravde počinje osmomartovski prosvjed čija je glavna poruka ove godine borba protiv nasilja nad ženama i femicida. Kosovo je opet nedavno zgrozilo ubojstvo Lirije iz Skenderaja (Srbice) koju je ubio njen muž, tako da će žene na Kosovu i ovaj Osmi mart provesti pred institucijama države tražeći učinkovitije instrumente borbe protiv nasilja nad ženama. Osim u Prištini, prosvjedi protiv sistemskog nasilja nad ženama održat će se i u ostalim kosovskim gradovima. Platforma za rodnu jednakost u Skopju, danas u podne organizira svoj osmomartovski prosvjed ispred zgrade sjevernomakedonske vlade. Glavna tema i poruka ovogodišnjeg skopskog osmomartovskog prosvjeda je žensko siromaštvo, odnosno Сиромаштијата има женско лице (Siromaštvo ima žensko lice). Skopske feministkinje upozoravaju na povećanje siromaštva među ženama uslijed pandemije i na činjenicu da država koja tretira žene na način na koji ih tretira Sjeverna Makedonija kroz svoje politike – jeste, prije svega, siromašna zemlja. Osmomartovski marš u Skopju završava u Parku žene borca.

U Banjaluci, osmomartovski marš se organizira danas u 16 sati s polaskom ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske. Glavna tema, banjalučkog prosvjeda je tretman žena u zdravstvenom sustavu Bosne i Hercegovine, odnosno nasilje koje žene doživljavaju tijekom trudnoće, pri samom porodu ali i nakon poroda. Prosvjed se organizira kao svojevrsna reakcija na traumatična iskustva koje su žene u Bosni i Hercegovini podijelile s javnošću nakon porođaja po bolnicama BiH. Uz Banjaluku, osmomartovski marš s istom porukom, Siguran porođaj je političko pitanje!, organizira se i u Tuzli. Početak okupljanja je isto u 16h, a marš kreće s Trga slobode.

Nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije i zabrane većih okupljanja, tradicionalni osmomartovski noćni marš se vraća na ulice Zagreba. Ove godine se organizatorice noćnog marša u svom proglasu pozivaju na radničku feminističku povijesti, povijest štrajkova i borbi za bolje radne uvjete i pravedniji svijet u kojem žene neće biti ušutkavane i u kojem će imati besplatnu i svima dostupnu zdravstvenu skrb koja uključuje i pravo na prekid trudnoće. Uz Zagreb, u kojem marš počinje na Trgu žrtava fašizma u 18 sati, sličan prosvjed se organizira i u Rijeci i polazi s Konta s istim vremenom početka i uz poruku Ni anke jena već!, odnosno da nikad više ne čitamo i ne svjedočimo o novom slučaju femicida i nasilja nad ženama. Ovo je očita reakcija na nedavno ubojstvo žene u jednom riječkom kafiću što je samo nastavak crnog niza femicida u Hrvatskoj posljednjih godina, a uvjeti pandemije su, kao i u nekim drugim društvima, samo povećali nasilje u obitelji.

Najveći grad naše regije, Beograd, okuplja sve solidarne i pobunjenje žene ispred SKC-a, danas u 16 sati. Poruka beogradskog marša usmjerena je na poboljšanje radničkih prava radnica, suzbijanje siromaštva, na hitnu reakciju državnih institucija na povećanje rodno zasnovanog nasilja te na mir u Ukrajini. U glavnom gradu Slovenije, Ljubljani, Osmi mart će biti obilježen tribinom Rože in plačilo (Ruže i plaće) kojim se referira na tradicionalnu sindikalna pjesma i poruku Bread and roses (Kruha i ruža) što je jedna od najprepoznatljivijih simbola i zahtjeva Osmog marta u svijetu. Na tribini u organizaciji Inštituta Osmi marec razgovarat će radnice iz različitih sektora o svojim radnim i životnim uvjetima. Tribina počinje u 18:30 u Zorici, Kersnikova 4, Ljubljana