politika
vijest

Poljska protiv pobačaja i razvoda

Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski

Poljske aktivistkinje jučer, 30. studenog, prosvjedovale su protiv plana vlade da sve trudnoće budu evidentirane u nacionalnoj bazi podataka, uoči sutrašnje rasprave parlamenta o novom zakonskom prijedlogu za dodatno ograničavanje prava na pobačaj. Aktivisti su izrazili strah da bi desno orijentirana vlada mogla bazu podataka o trudnoćama pretvoriti u alat za kazneni progon. Ministar zdravstva demantirao je takve tvrdnje i rekao da ne postoji registar trudnoća, već da se samo rutinski prelazi s papirnatih na digitalne datoteke. Čak i ako je tako, strahovi poljskih aktivistkinja potpuno su shvatljivi s obzirom na nedavna i aktualna događanja. Poljska je prošle godine dodatno ograničila svoj konzervativni zakon o pobačaju, a prema njemu su pobačaji dopušteni samo u slučajevima silovanja, incesta ili ugroženosti života trudnice. To je rezultiralo između ostalog time da Poljakinje putuju u inozemstvo da bi obavile pobačaj – one koje si to mogu priuštiti. Također, nedavni slučaj smrti tridesetogodišnje žene u gradu Pszczyna, koja je u 22. tjednu trudnoće otišla u bolnicu jer joj je počela curiti plodna voda, dovodi se u vezu s novim zakonom o pobačaju. Prema javno dostupnim iskazima obitelji i bolničke cimerice preminule žene, liječnici su odgađali operaciju (pobačaj) sve dok fetusu nije prestalo kucati srce, a tada je i za njen život bilo prekasno. Liječnici su u međuvremenu smijenjeni i provodi se istraga, no svjedoci i aktivisti vide jasnu vezu ovog slučaja sa sve većim strahom poljskih liječnika od zatvorskih kazni koje im prijete prema novom zakonu.

Rasprava parlamenta o prijedlogu za potpunu zabranu pobačaja zakazana je za danas, 1. prosinca. Prijedlog zakona sastavila je građanska inicijativa “Stop pobačaju”, a prema njemu bi pobačaj trebao biti potpuno zabranjen, dakle čak i u slučaju trenutne tri iznimke (silovanje, incest i ugroženost zdravlja i života trudnice), a embriji bi bili zakonski definirani kao djeca. Ako ovaj zakon bude izglasan, aktivistkinje koje pomažu ženama da dođu do ustanova koje obavljaju pobačaj u inozemstvu, kao i same trudnice, mogle bi se suočiti s dugogodišnjim zatvorskim kaznama za ubojstvo djece – prijedlog predviđa zatvorske kazne od 5 do 25 godina, a za pojedine slučajeve i doživotnu kaznu za oduzimanje života “začetom djetetu”.

Prosvjednici/e su prekrile pločnike crvenom brojom koja je simbolizirala krv, a prosvjede ispred vladinih zgrada u Vašavi i drugim gradovima organizirao je pokret Ženski štrajk (Strajk Kobiet). Amnesty International u utorak je pozvao poljske zakonodavce da odbace ovaj “zlokobni zakon”, posljednji u nizu “okrutnih i diskriminirajućih napada na ljudska prava žena”. Ovog tjedna poljski parlament glasat će o još jednom zakonskom prijedlogu, onom o stvaranju takozvanog Obiteljskog i demografskog instituta čija bi glavna zadaća bila povećati natalitet Poljske ograničavanjem broja razvoda. Prema tom prijedlogu, voditelj instituta dobio bi ovlasti da odlučuje o ishodu brakorazvodnih parnica, odnosno imao bi pravo veta za slučaj da smatra da se bračni par ne bi trebao rastati. Prema prijedlogu, isti taj voditelj instituta imao bi i pristup spomenutoj bazi trudnoća. Prema dostupnim informacijama, zasad nije jasno kolike su šanse da ovi uznemirujući prijedlozi budu usvojeni.