rad
vijest

Prosvjed radnika javnog sektora u Slovačkoj

Foto: ETUC.

Radnici/e javnog sektora u Slovačkoj i sindikat KOZ SR prošli tjedan su prosvjedovali protiv smanjenja plaća radnika/ica u javnom sektoru, ali i svih građana, te su tražili da se plaće povećaju zbog rasta životnih troškova. Nekoliko stotina radnika/ica javnog sektora okupilo se u srijedu, 27. listopada ispred sjedišta vlade u Bratislavi na trgu Námestie slobody dok se odvijao drugi krug kolektivnih pregovora. Cilj nije bilo samo dati podršku predstavnicima sindikata u pregovorima oko plaća zaposlenika javnog sektora, nego i prosvjedovati protiv dramatičnog smanjenja životnog standarda svih radnika i građana, posebno umirovljenika, zbog povećanja cijena hrane, struje i stanarina zbog inflacije. Slovačka je vlada nedavno izmijenila i radno zakonodavstvo na štetu zaposlenika javnog sektora i njihovih sindikalnih predstavnika.

Foto: KOZ SR

No ni drugi krug kolektivnih pregovora nije bio uspješan: sindikalni čelnici nisu uspjeli ispregovarati traženo povećanje koeficijenta plaća za 13%, niti održavanje trenutne razine socijalnih naknada koje vlada planira smanjiti. Međutim, vladin proračun otvara mogućnost korištenja gotovo 500 milijuna eura iz posebnog fonda. Ta bi se sredstva mogla u cijelosti ili djelomično iskoristiti za indeksaciju plaća, ali korištenje tih sredstava uvjetovano je donošenjem triju ustavnih zakona koji se odnose na ograničenje duga, gornju granicu poreza i mirovinsku reformu. Te je uvjete definirao ministar financija na sastanku sa sindikatima prošlog tjedna. U drugom krugu pregovora potvrdila je te uvjete. Monika Uhlerova, potpredsjednica sindikata KOZ SR, izjavila je nakon sastanka s Vladom: “Smatram da nije u redu da naknade za zaposlene u državnoj i javnoj upravi podliježu takvim uvjetima. Nama se takvi uvjeti ne bi smjeli postavljati. To su pitanja koja moraju raspraviti koalicijski partneri u Vladi, a ne zaposlenici i njihovi predstavnici.”

Europska konfederacija sindikata (ETUC) izrazila je solidarnost sa slovačkim radnicima, a glavni tajnik Konfederacije Luca Visentini je izjavio: “Slovačka vlada mora osigurati svojim zaposlenicima plaću koja odgovara njihovom radu. ETUC daje svoju punu podršku sindikatu KOZ SR i poziva slovačku vladu da iskoristi 500 milijuna eura koji su joj dostupni za povećanje plaća koje će radnicima omogućiti da pokriju svoje povećane životne troškove.”