društvo
Bugarska
vijest

Bugarski predsjednički kandidat optužen za napad na LGBT zajednicu

Foto: Pixabay / ilustracija

Bojan Rasate, kandidat ekstremne desnice na bugarskim predsjedničkim izborima koji će se održati 14. studenog, pod optužbom je za napad na centar LGBT+ zajednice “Rainbow Hub” u Sofiji ovog vikenda. Nakon što nije pronađen na svojoj adresi, Rasate je uhićen na izlasku iz zgrade bugarske nacionalne televizije gdje je navodno nastupio u emisiji, te je zadržan 72 sata u pritvoru nakon što mu je ukinut imunitet predsjedničkog kandidata. Prijeti mu zatvorska kazna za huliganizam i nanošenje ozljeda, izjavili su tužitelji.

Skupina od desetak osoba koju je vodio Rasate u subotu navečer upala je u centar Rainbow Hub u Sofiji tijekom održavanja sastanka, pri čemu je jedna osoba fizički ozlijeđena, navela je Zaklada Bilitis koja vodi centar. Glorija Filipova, projektna koordinatorica Zaklade, izjavila je za Euronews da je Rasate bio član skupine sastavljene većinom od muškaraca koji su upali na događaj i počeli razbijati stvari. Filipova kaže da ih je pokušala zaustaviti, nakon čega ju je Rasate udario šakom u lice.

Napad se dogodio deset dana nakon što je Zaklada Bilitis predala više od 8.000 potpisa prikupljenih u peticiji s ciljem da zločini iz mržnje prema LGBT+ osobama budu pravno prepoznati. Bugarski glavni tužitelj je u priopćenju naveo da je B.S. (službeni inicijali Bojana Rasatea koji je rođen kao Bojan Stankov) ušao u ured jedne zaklade i “počeo vikati, rušiti namještaj i šarati zidove sprejom”. Rasate zasad nije priznao krivnju te je odbio dati izjavu, ali je na Facebooku napisao da bi si i sam skinuo imunitet kandidata da su ga to tražili, i optužio ambasadora SAD-a u Bugarskoj da stoji iza njegovog privođenja. U istom postu referirao se na LGBT zajednicu kao “pedofile”. Rasate je poznat kao samoproklamirani “nacionalsocijalist” koji je, među ostalim, Hristu Lukova, bugarskog nacističkog generala u Drugom svjetskom ratu, prozvao herojem. Osim toga poznat je po homofobnim i antiimigrantskim stavovima, ali i djelovanju – 2008. je priveden zbog kršenja javnog reda na prvoj Paradi ponosa u Sofiji.

Vodeće bugarske stranke osudile su napad, kao i 11 veleposlanstava zapadnoeuropskih država u Sofiji koja su napad nazvale “bezumnim” i posjetile Rainbow Hub u znak solidarnosti.