politika
Hrvatska
vijest

Spasimo otok Ilovik!

Foto: Facebook stranica inicijative Spasimo Ilovik

Stanovnici Ilovika pokrenuli su inicijativu “Spasimo otok Ilovik” zbog nedavne odluke o ukidanju trajektne linije 311 Ilovik – Mrtvaška koja povezuje Ilovik s Lošinjem i jedina je linija koja funkcionira u svim vremenskim uvjetima. Za ovaj petak, 8. listopada u 10.30 sati otočani su najavili Prosvjed za opstanak otoka Ilovika u Malom Lošinju ispred zgrade gradske uprave. Kako je pojašnjeno u priopćenju otočana, otok Ilovik odsječen je od svijeta zbog loše pripremljenog projekta dogradnje luke Mrtvaška, a time je otok Ilovik uskraćen za medicinsku skrb, regularno obrazovanje učenika, kao i za opskrbu dućana i restorana.

Odlukom ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić, uz potporu župana Zlatka Komadine, linija 311, odnosno veza s uvalom Mrtvaška na Lošinju je ukinuta, a uvedena je zamjenska katamaranska linija Ilovik – Mali Lošinj. Prethodna linija koja je vozila istu relaciju zbog bure ili juga ponekad je znala biti zatvorena i po tri tjedna. Priroda se pobrinula da demonstrira sve probleme ove odluke već prvog dana ukidanja stare linije: u ponedjeljak, 4. listopada katamaran zbog jakog juga nije isplovio, zbog čega srednjoškolci s Ilovika taj dan nisu mogli otići u školu, učiteljica viših razreda osnovne škole nije mogla doći na Ilovik, a onkološki pacijenti s otoka nisu mogli otići po svoju redovnu terapiju. Riječima otočana u izdanom priopćenju, “svega toga ne bi bilo da imamo mogućnost pristajati u uvali Mrtvaška na najjužnijoj točki otoka Lošinja, do koje Ilovčani mogu ploviti po svakakvom vremenu i tijekom cijele godine“.

Umjesto dosadašnjih deset minuta plovidbe trajektom do Mrtvaške i dodatnih petnaest minuta vožnje autom do Malog Lošinja, novom linijom se putuje 1h i 20 minuta do Malog Lošinja, a ukoliko se linija zatvori zbog loših vremenskih uvjeta, pitanje je što će biti sa smještajem, prehranom i izgubljenim vremenom i drugim problemima srednjoškolaca koji se nakon nastave neće moći vratiti na Ilovik. Također, velik je problem i nedostupnost zdravstvene skrbi za sve otočane, pogotovo starije. Otočani u priopćenju dovode u vezu uvođenje linije 311 Ilovik – Mrtvaška prije 12 godina s obnovom škole, dostupnošću zdravstvene skrbi i kvalitetnijim životom na otoku, pa i demografskim procvatom. Prije uvođenja te linije na Iloviku je bio samo jedan učenik, a danas ih je deset, dok je, za usporedbu, na susjednim Unijama prošlog tjedna zatvorena škola nakon 150 godina, pa je jedina obitelj s dvoje djece morala napustiti otok. Na Susku i Unijama, do kojih voze rijetke i duge linije s velikim brojem neplovnih dana u godini, danas ne živi ni jedan srednjoškolac, a zahvaljujući Mrtvaškoj koja ima svega dva-tri neplovna dana u godini, svi ilovički školarci žive na svom otoku.

Ilovik je dugo sa svojim administrativnim središtem, Malim Lošinjem, bio povezan linijom koja je povezivala otoke Susak i Unije, a linije su bile rijetke i s previše neplovnih dana, ponekad i do sto u godini. Na inzistiranje Ilovčana uvala Mrtvaška stavljena je u funkciju prije 12 godina, što je omogućilo puno brži pristup Lošinju, što je značilo bolju opskrbu, mogućnost hitnih medicinskih intervencija i ostanak na otoku za obitelji s djecom. Početkom ove godine Županijska lučka uprava Mali Lošinj odlučila je izmjestiti promet iz Mrtvaške radi dogradnje luke za koju su se pojavili novci iz europskih fondova, a planirano vrijeme dogradnje je 22 mjeseca. Ilovčani su doznali za taj plan tek početkom ove godine, iako dozvola za dogradnju postoji od 2019. godine, što su predstavnici ŽLU “propustili“ reći otočanima na sastancima koji su održani umjesto javne rasprave. Predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture nakon razgovora o projektu dogradnje Mrtvaške tražili su da se omogući promet linije 311 za vrijeme dogradnje pristaništa, na što se ŽLU oglušila. K tome, projekt planira izgradnju gata dugog 125 metara, dok je planirana visina rive dva metra. Predstavnici Ministarstva izjavili su i da na takvu rivu ne može pristati nijedan linijski brod, a kamoli plovila otočana, i tražili snižavanje rive na 1,10 ili 1,20 metara. Čini se da je dogradnja pristaništa planirana s nekim većim i unosnijim plovilima na umu, dok se stanovnike Ilovika potpuno ispustilo iz vida. Stoga otočani u pozivu na prosvjed s pravom konstatiraju da se “danas zbog nesposobnosti i krupnog kapitala uništava otok Ilovik, a sutra će se to dogoditi i drugima”, te na prosvjed pozivaju i stanovnike Lošinja, kao i svih okolnih mjesta i otoka.