politika
vijest

Maloljetni migranti preplavili španjolsku enklavu Ceutu

Foto: Fadel Senna / AFP - španjolska policija pokušava odvratiti marokanske migrante da pređu granicu između Maroka i Ceute

U španjolsku sjevernoafričku enklavu Ceutu posljednjih tjedana stiže sve više migrantske djece bez pratnje. Više od 8.000 migranata i tražitelja azila ušlo je kopnenim i morskim putem, od čega mnogi plivajući, na teritorij Ceute prošlog tjedna, nakon što je Maroko olabavio kontrolu granica. Među njima su stotine djece i adolescenata, za koje Ceuta teško pronalazi adekvatan smještaj. Iz Crvenog križa u Ceuti za Euronews izjavili su da je barem 600 djece bez pratnje smješteno u jednom skladištu koje je pretvoreno u dječje sklonište. Djecu nadzire Nacionalna policija jer nakon ulaska u Ceutu moraju provesti deset dana u karanteni. Pojavile su se sumnje po pitanju uvjeta u kojima se djeca nalaze: jedan maloljetnik objavio je snimku kupaonice čiji je pod prekriven izmetom jer su WC-i u ustanovi pokvareni, a za španjolske novine El País izjavio je da želi izaći od tamo. Lokalni mediji izvještavaju da brojna druga djeca koja nisu primljena u skloništa spavaju na ulici.

Mabel Deu, potpredsjednica Ceute, rekla je da su neki problemi, poput zaštopanih WC-a u jednom skladištu riješeni, ali da je situacija postala neizdrživa. Za to je okrivila španjolsku vladu koja je, prema njenim riječima, obećala da će svi prazni prostori u vlasništvu države biti prenamijenjeni u skloništa za djecu, ali to nije učinjeno. Deu je izjavila da vjeruje da su brojna djeca, kao i tisuće Marokanaca koji su ušli u Ceutu, bili izmanipulirani. “Mnoga od te djece, kako smo čuli, bila su uvjerena da odlaze u Ceutu na nogometnu utakmicu“, Deu je izjavila. Pritom bi pretpostavljeni motiv takve “manipulacije” bili napeti odnosi između Maroka i Španjolske, odnosno nezadovoljstvo Maroka odnosom Španjolske prema Brahimu Ghaliju, čelniku Fronte Polisario, skupine koja se već desetljećima bori za neovisnost Zapadne Sahare od Maroka. Ghalija, zajedno s drugim čelnicima Fronte Polisario, organizacije za ljudska prava i pojedinci iz Zapadne Sahare optužuju za ratne zločine, a Španjolski vrhovni sud uručio mu je poziv za preliminarno saslušanje za 1. lipnja. Maroko, koji inače surađuje sa Španjolskom u suzbijanju dolazaka migranata u Ceutu i drugu španjolsku enklavu Melillu, prije masovnog dolaska migranata u Ceutu upozorio je Španjolsku da će Ghalijeva prisutnost u Španjolskoj pod lažnim imenom imati posljedice. Pretpostavlja se da je prijem Ghalija u bolnicu u Španjolskoj izazvao bijes Maroka i potaknuo povlačenje vojske s marokanske granice prema Ceuti. Ceuta je jedan od dva teritorija, uz grad Melillu – također španjolsku enklavu u sjevernoafričkom području, koji čine jedinu kopnenu granicu EU i Afrike. Gradovi Ceuta i Melilla pod španjolskim su suverenitetom od 16., odnosno 17. stoljeća, i ujedno su jedini ostaci teritorija koje je Španjolska nekad kontrolirala u Africi.

Otkako su počeli masovni prelasci granice, oni su popraćeni brojnim osudama španjolskih oružanih snaga za nasilje, uključujući svjedočenja migranata i tražitelja azila o protjerivanju natrag prema moru nakon što je Maroko otvorio granice. Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u priopćenju da će pojačati prisutnost sigurnosnih snaga na granici s Marokom. Španjolska je potvrdila da je u Maroko vratila više od polovice pristiglih migranata i da su se obje države nedavno složile da će Španjolska vratiti u Maroko sve one koji pokušaju ilegalno ući u Ceutu morskim putem. Ceuta je od Maroka odvojena dvostrukom žičanom ogradom, a kako bi odvratili migrante od prelaska granice, pripadnici španjolskih oružanih snaga ispustili su i suzavac na tom području.

Otkako djeca bez pratnje ulaze u Ceutu, Amnesty International objavio je izjavu u kojoj podsjećaju vlasti da “moraju osigurati zaštitu interesa djece u svakom pojedinom slučaju, i da se tim mladim ljudima mora omogućiti međunarodna zaštita na zahtjev“. Španjolski zakon propisuje da vlasti moraju zbrinuti maloljetne migrante bez pratnje.