klima
Crna Gora
vijest

Zeleno buđenje Crne Gore

Foto: AFP / Savo Prelević / Rijeka Tara, ilustracija

Kriza uzrokovana pandemijom korona virusa, koju znanstvenici smatraju jednom od najranijih posljedica klimatskih promjena osvijestila je potrebu za zaštitom okoliša, ne samo radi ljudske dokolice, već sada primarno radi svijesti o povezanosti ekosustava i utjecaju na zdravlje i boljitak ljudi, ali i prirode same. Nakon niza godina gotovo neometanog zagađenja okoliša u Crnoj Gori, posljednjih nekoliko dana, nižu se vijesti o sanacijama oštećenih džepova prirode. Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma danas započinje čišćenje Skadarskog jezera. Kako pišu Vijesti : “Cilj ove akcije je da inspiriše i podstakne na istrajnost u borbi za zdravu životnu sredinu i lagodniji život budućih generacija.” Kao potrebu za ovom akcijom, Ministarstvo navodi epidemiju: “Trenutna kriza izazvana pandemijom virusa Kovid-19 potvrdila je ogroman uticaj ljudskog faktora na životnu sredinu, te je neophodno nastaviti aktivnosti s ciljem obnavljanja zdrave životne sredine, zaštite biodiverziteta, smanjenja otpada, kako bi se smanjio negativan uticaj na zdravlje čovjeka i poboljšao kvalitet života, što je moguće postići jedino usaglašenim naporima i zajedničkom odgovornošću”.

Druga akcija tiče se neadekvatnog skladištenja otpada u gradu Kolašinu gdje ne postoji gotovo nikakva infrastruktura. Premda nadležne službe smatraju kako problem nije samo u njima, već i u građanima kojima nedostaje “izgrađena svijest” treba ipak primijetiti da svijest dolazi nakon infrastrukture, jer kako bi nadležne službe prepoznale svijest ako u gradu nema dovoljan broj kontejnera, te i oni koji postoje, prema priznanju samih službi, “nijesu postavljeni na adekvatnim lokacijama”. No, i ovaj se problem počinje sanirati, a izgradnju infrastrukture financirat će Europska unija.

I Kinezima je čini se bitno, kakvi se glasovi o njima biju u Europi, pa je China Road and Bridge Corporation najavio da će sanirati najoštećeniji dio obale rijeke Tare u duljini od 500 metara u blizini grada Kolašina kojeg smo već spomenuli. Radi se o oštećenju koje su sami izazvali tijekom izgradnje autoceste Bar-Boljare. Dozvolu za sanaciju ovog područja pod zaštitom UNESCO-a dobili su od crnogorskih vlasti, iz drugog puta. Naime, lani im je dopuštenje odbijeno jer plan sanacije kojeg su predali nije bio u skladu s uputama nadležnih tijela. Od CRBC-a se potom tražilo da ponudi drugi plan, ovaj put u skladu sa zahtjevima, što su Kinezi i učinili, pa se očekuje da će sanacija obale rijeke Tare biti gotova do listopada ove godine. Građevinske aktivnosti poput frapantnog vađenja i odlaganja šljunka iz zaštićene rijeke i u njoj “dovele su do zamućenja rijeke od nacionalnog značaja, dok je produbljivanje 500 metara dugog korita utjecalo na biološku raznolikost Tare“, stoga je 3. marta tužiteljstvo u Crnoj Gori pokrenulo prvu državnu istragu štete nanesene okolišu pod UNESCO-vom zaštitom, pod optužbom da je tvrtka započela izgradnju objekta bez dobivanja okolišnih dozvola.

Zagađenje prirode događa se i na drugim lokacijama u Crnoj Gori, čak i tamo gdje je to zakonom zabranjeno, o brojnima među njima smo već više puta pisali, no, novost je da se sada pokreću pravosudni postupci protiv takvih radnji. Mali korak za prirodu, velik za čovječanstvo.