rad
vijest

Europa bez inspektora rada

Foto: Bilten

Broj inspekcija rada diljem Europe drastično se smanjio tijekom posljednjeg desetljeća, zbog čega su brojna radna mjesta bila loše pripremljena za pandemiju. Analiza Europske sindikalne konfederacije pokazuje da su se inspekcije sigurnosti na radnom mjestu smanjile za jednu petinu od 2010., odnosno s 2,2 milijuna godišnjih posjeta na 1,7 milijun.
U barem 17 država EU inspekcije rada su se prorijedile u tom razdoblju, uključujući Njemačku u kojoj je u 2018. obavljeno 232.000 posjeta inspekcija manje nego u 2010,. i Portugal u kojemu se broj posjeta inspekcija rada prepolovio u istom periodu. To se poklopilo s gubitkom preko 1.000 inspektora rada diljem EU. Više od trećine europskih država više ne ispunjava kriterij Međunarodne organizacije rada (ILO) koji propisuje minimalno jednog inspektora rada na 10.000 radnika.

Analiza podataka Međunarodne organizacije rada (dostupnih za 22 članice EU) objavljena je jučer, 28. travnja, na Međunarodni dan sjećanja na radnike (u Hrvatskoj Nacionalni dan zaštite na radu) kada sindikati obilježavaju sjećanje na one koji su umrli na radnom mjestu tijekom protekle godine, ali i podsjećaju na to da je sigurnost na radnom mjestu jedno od radničkih prava. ETUC ističe da više od 100.000 ljudi godišnje u EU umire od raka i ostalih bolesti izazvanih radom, a i broj fatalnih nesreća na radnom mjestu se povećao u odnosu na prošlu godinu. Također, ETUC ističe da su mnoge žrtve bolesti Covid-19 bile zaražene na radnom mjestu, kao i da poslodavci nisu osigurali zaštitnu opremu mnogim “esencijalnim” radnicima u sektorima brige i čišćenja koji su morali nastaviti raditi usprkos pandemiji. To se odnosi i na brojne prekarne radnike koji zbog toga što nemaju osnovna radnička prava često nisu imali izbora nego nastaviti raditi čak i ako su imali simptome zaraze – samo 35% platformskih radnika izjavilo je da su im njihove platforme-poslodavci osigurali nužnu zaštitnu opremu i poduzeli druge zaštitne mjere.
ETUC zagovara potpunu primjenu pravila o zaštiti na radu kroz češće i strože inspekcije rada i bolju zaštitu i resurse za inspektore koji ih provode.

Zamjenik glavnog tajnika ETUC-a Per Hilmersson izjavio je: “Skandalozno je da je broj inspekcija sigurnosti rada bio najniži u čitavom desetljeću kada je izbila pandemija Covid-19. Inspekcije rada desetkovane su diljem Europe kao rezultat mjera štednje, i zbog toga su bez sumnje radna mjesta bila loše pripremljena za pandemiju, što je vjerojatno koštalo mnogih života. Vrijeme je da Europa stavi sigurnost i ljudske živote na prvo mjesto. Sve države moraju dramatično povećati broj inspektora rada da bi omogućile siguran povratak na posao nakon pandemije, te stati na kraj neprihvatljivo velikom broju fatalnih nesreća i raka povezanog s radom.”

Od 2010. najveći pad broja obavljenih inspekcija rada bilježe: Portugal (-55%), Malta (-55%), Cipar (-38%), Rumunjska (-37%) i Hrvatska (-35%), dok je prosječni pad broja obavljenih inspekcija rada u EU u tom razdoblju -18%. Kada se radi o broju inspektora rada od 2010., najveći pad bilježe Rumunjska (-45%), Ujedinjeno Kraljevstvo (-32%), Portugal (-21%), Irska (-17%) i Estonija (-14%), a prosječni pad broja inspektora na razini cijele EU od 2010. je -7%.