rad
Hrvatska
vijest

Kompenzacija za roditeljstvo za sve umirovljenice?

Foto: Pixabay - ilustracija

Hrvatska stranka umirovljenika jučer je u saborsku proceduru uputila novi prijedlog zakona koji bi umirovljenicama, neovisno o datumu umirovljenja, omogućio dodani staž od šest mjeseci po rođenom ili posvojenom djetetu. Podsjetimo, umirovljenice koje imaju djecu ostvarile su to pravo s posljednjom mirovinskom reformom koja je stupila na snagu 1. siječnja 2019. godine. Ta je odluka donesena, riječima tadašnjeg ministra rada i mirovinskog sustava, kako bi se ispravila nepravda do koje dolazi zbog smanjene mirovinske osnovice u razdoblju korištenja rodiljnog dopusta. Međutim, pravo na dodatni staž mogle su ostvariti samo one žene koje su ušle u mirovinu od tog datuma nadalje, dok sve umirovljenice koje su do tog datuma već bile u mirovini, a imaju djecu, nisu mogle ostvariti to pravo. Zastupnik HSU-a Silvano Hrelja istaknuo je da se radi o diskriminaciji starijih umirovljenica i prilikom svog jučerašnjeg govora u saboru izjavio je da se u želji da se smanje razlike između muške i ženske mirovine stvorio dodatni jaz između umirovljenica.

Kompenzacija za roditeljstvo, odnosno pravo na dodatni staž od šest mjeseci po djetetu primjenjuje se i na muškarce ukoliko oni većinski koriste roditeljski dopust, što je vrlo rijetko slučaj. Prema posljednjim podacima za 2019. godinu, samo 9% muškaraca u Hrvatskoj iskoristilo je pravo na roditeljski dopust (dopust nakon navršenih šest mjeseci djetetova života), a samo 0,31 posto muškaraca iskoristilo je svoje pravo na rodiljski dopust, odnosno dopust do navršenih šest mjeseci djetetova života. Krajem 2019. godine usvojene su izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama čime je povećan maksimalni iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta sa 120% proračunske osnovice mjesečno (limit od 3.990 kn) na 170% proračunske osnovice (5.654 kn) ako to pravo koristi jedan roditelj, ili prvih osam mjeseci ukoliko to pravo koriste oba roditelja. Ove izmjene vjerojatno su doprinijele tome da je broj očeva koji su iskoristili svoje pravo na roditeljski dopust blago porastao u odnosu na godinu prije izmjena (2018.) – sa 7,5% na 8,7% u 2019. godini. Međutim, broj očeva koji je iskoristio svoje pravo na dodatni rodiljni dopust u 2019. se čak blago smanjio u odnosu na prethodnu godinu (sa 0,28% na 0,26%).

Zbog opisane nejenakosti u korištenju rodiljnih i roditeljskih dopusta, povećanje starosnih mirovina za umirovljenice/ike koje/i imaju djecu rezultiralo je time da su ženske starosne mirovine u 2019. godini po prvi put bile veće od muških. Međutim, to vrijedi samo za kategoriju starosnih mirovina, a ženske mirovine i dalje su znatno niže od muških kada se uzmu u obzir sve mirovine. Prema posljednjim podacima za 2019. godinu žene u Hrvatskoj imaju u prosjeku 28 posto niže mirovine od muškaraca, a umirovljenice se i dalje nalaze u većem riziku od siromaštva nego umirovljenici – prema posljednjim podacima Eurostata za 2019., 34% žena i 25% muškaraca starijih od 65 godina nalazilo se u riziku od siromaštva.