društvo
Hrvatska
vijest

Kažnjen govor mržnje na društvenim mrežama prema LGBTIQ zajednici

Foto: AFP / Wojtek Radwanski / ilustracija

Zagreb Pride prošle je godine prijavio mladića koji je na Facebook profilu udruge pozivao na nasilje nad LGBTQI osobama. Taj je mladić nedavno kažnjen za govor mržnje na društvenim mrežama prema LGBTQI zajednici sa šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana. Zagreb Pride upozorava da porastu nasilja uvijek prethodi porast netrpeljivosti i mržnje u javnom prostoru i poziva sve LGBTIQ osobe da prijavljuju slučajeve nasilja, diskriminacije i govora mržnje. U nastavku prenosimo Priopćenje za medije udruge Zagreb Pride:

Govor mržnje usmjeren protiv LGBTIQ zajednice i Zagreb Pridea kažnjen je ovih dana u Zagrebu, uz važno obrazloženje suda pa kojemu je “poticanje mržnje” na temelju spolne orijentacije moglo imati “i znatno dalekosežnije posljedice u vidu stvaranja ili pojačavanja netrpeljivosti kod drugih osoba prema pripadnicima LGBTIQ zajednice, te poticanja osim na mržnju i na nasilje (kako psihičko, tako i fizičko)”.

Zagreb Pride prošle je godine prijavio mladića koji je na našem Facebook profilu, referirajući se na napad suzavcem na queer zabavu u klubu Super Super 2017. godine, napisao kako mu je žao što tada posljedice nisu bile veće, i “što niste fasovali svi od reda”. On je sada kažnjen sa šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, jer je, prema presudi, “putem računalnog sustava i mreže javno poticao na nasilje i mržnju prema skupini ljudi zbog njihovog spolnog opredjeljenja, čime je počinio kazneno djelo protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju” (KZ, čl. 325., st.1.). Sud je ocijenio da takve izjave “predstavljaju razinu komunikacije ispod svakog dostojanstva i zdravog razuma”.  

Da su govor mržnje i zločini iz mržnje protiv lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interspolnih i queer osoba zadnjih godina u velikom porastu opće je poznato i lako provjerljivo tek površnim praćenjem društvenih mreža i komentara članaka na portalima. U nedavno objavljenom izvješću za 2020. godinu o stanju ljudskih LGBTIQ prava ILGA-e za Europu naglasak je upravo na velikom širenju homofobnog i transfobnog govora mržnje na društvenim mrežama, posebice u zemljama srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku. Istovremeno se upozorava da za to nisu odgovorni samo pojedinci, već i vlasti i osobe na poziciji moći koje se “koriste LGBTI zajednicom kao žrtvenim jarcem”.

Da se situacija u Hrvatskoj pogoršava svjedoči i nedavna organizirana serija homofobnih napada na gejeve u zagrebačkim parkovima, posebice brutalno spaljivanje gej muškarca krajem prosinca u Parku Maksimir. Porastu nasilja uvijek prethodi porast netrpeljivosti i mržnje u javnom prostoru.

I premda možemo biti zadovoljne i zadovoljni ovom presudom, svjesni i svjesne smo da je to tek kap u moru mržnje koja se prema nama širi na društvenim mrežama i u javnosti.

Pozivamo i ohrabrujemo sve LGBTIQ osobe da prijavljuju slučajeve nasilja, diskriminacije i govora mržnje. Zagreb Pride ima stalnu službu pravne pomoći i savjetovanja, kao i psihosocijalne podrške.

Protiv brutalne stvarnosti trebamo se boriti zajedno. Upravo smo zato i započele i započeli s provedbom velikog dvogodišnjeg projekta kojemu je glavni cilj suzbijanje i borba protiv nasilja i diskriminacije nad LGBTIQ osobama u Hrvatskoj. Projekt je podržan sredstvima Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj u okviru EGP-a i Norveških financijskih mehanizama 2014. – 2021.