politika
vijest

Zeleno pranje: “Njemačka odlučuje”

Foto: AFP / Odd Andersen / Ilustracija

Tek što je održala nekoliko lekcija – svijetu iz socijalne pravde po pitanju cjepiva, svojim istočnim susjedima iz ekološkog barbarstva po pitanju ugljena, a svima ostalima iz samokontrole, pozvavši ljude da nikamo ne putuju – Njemačka koja se predstavlja kao svjetski zeleni i moralni predvodnik, objavila je da usprkos kontroverzi i proturječjima koje projekt izaziva, ne kani odustati od plinovoda Sjeverni tok 2.

Još jedan pokušaj Nijemaca da utječu na svoju vladu i njezine kontradiktorne odluke propao je ovih dana kada su aktivisti pokušali dovesti u svezu slučaj ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog i Sjeverni tok dva, odnosno kada su pokušali inzistirati na tome da je uhićenje oporbenog političara dovoljno da se obustavi ovaj ogroman plinski posao s Rusijom. Tako šupalj pokušaj bio je unaprijed osuđen na propast: kao prvo ST2 i Navalni nemaju nikakve međusobne veze, što je argumentacija s kojom je njemačka vlada odbila prigovor, a s druge strane, ni postojeće sankcije, ni veći autoriteti (SAD, Europska komisija, Europski parlament) od vlastitog naroda, nisu uspjeli otkupiti njemačku politiku iz ralja domaćih poduzetnika, pa demokratski pritisak, čak i da je inteligentno artikuliran, što u ovoj priči nije bio slučaj, čini se da nema nekog utjecaja na njemački poduzetnički sektor. On je čini se, van svih europskih zakona i iznad svih europskih institucija.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert u ponedjeljak (25. januar) u Berlinu kazao je kako ne postoji izravna veza između slučaja Navaljni i Sjevernog toka 2, kao i da se stav vlade prema projektu nije promijenio. Njemačka vlada “primila je na znanje” rezoluciju Europskog parlamenta kojom se zahtijeva suspenzija Sjevernog toka 2, ali to “nije promijenilo” njegovo stajalište u vezi s projektom cjevovoda, kazao je Seibert. O namjeri Njemačke da provede ovaj projekt do kraja, isto je govorila i kancelarka Angela Merkel koja je rekla da će o tome razgovarati s novo inauguriranim američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Merkeličine stavove potvrdio je i njezin nasljednik na čelu CDU-a Armin Laschet, koji je u ponedjeljak kazao da neće preispitivati potporu rusko-njemačkom plinovodu, unatoč protivljenju SAD-a i Europe njegovu dovršetku.

Laschet, čiji ga je izbor za čelnika CDU-a ovog mjeseca doveo u poziciju da naslijedi Merkel na mjestu kancelarke, pozvao je Rusiju da pusti kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog. No kada je pritisnut pitanjem o domaćoj opskrbi energijom, rekao je da “Njemačka odlučuje”, prenosi Euractiv.

Inače, ovaj je plinovod doveo SPD na istu stranu sa CDU-om. Naime, plinovod prolazi preko pokrajine Mecklenburg-Zapadna Pomeranija, kojom upravlja Manuela Schwesig (SPD). Njezina je lokalna uprava osnovala “Zakladu za zaštitu klime i okoliša” financiranu s 200.000 javnih eura, uz dodatnih 60 milijuna eura koje je donirala kompanija Sjeverni tok 2 AG – u vlasništvu Gazproma. Kako piše Euractiv, osim potpore projektima zaštite okoliša, zaklada je također osnovana za suzbijanje najavljenih američkih sankcija protiv Sjevernog toka 2. Zaklada će “omogućiti nastavak izgradnje Sjevernog toka 2, ako to bude potrebno nakon razgovora između vlade i nove američke administracije.” Zeleni i nevladine ekološke organizacije odbile su mjesto u odboru ove zaklade.

U međuvremenu EU parlament je donio (21. januara) rezoluciju kojom se EU poziva da blokira dovršetak Sjevernog toka 2 kao odgovor na uhićenje ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog. Dakle, neinteligentna artikulacija problema nije vezana isključivo za aktiviste, jednako glupe pokušaje vrši i sam Parlament, što demonstrira njegovu apsolutnu nemoć da se izbori s poduzetničkim sektorom. Sjeverni tok 2 od samog početka služi kao ilustracija za to kako propadaju europske zelene politike, i on je ujedno i slučaj koji otkriva pozicije moći u Europi. One se slažu s onim na što su upozoravali grčki političari prije pet godina, a posebno bivši ministar financija Janis Varufakis: europska politika je potpuno nemoćna pred kapitalom. Da se radi o zemljama u razvoju, Europa bi ovakvo bezvlađe nazvala banana republikom.

Na kraju, suprotno današnjim izjavama šefa Europske investicijske banke, koja je navodno postala klimatskom, da je “plin otpisan”, njemački biznis i politika složnije nego ikada poručuju nam da se j….