politika
BiH
vijest

U dvije godine, 15.000 izbjeglica vraćeno iz EU u BiH

Foto: AFP / STR

I oni migranti koji su uspjeli preživjeti izglede naslagane protiv sebe te se domoći zemalja unutar Europske unije, posljednje vrijeme sve se više vraćaju u Srbiju i BiH – dakako, ne svojom voljom, već zahvaljujući ružnom političkom fenomenu ritmičkoga imena „push-back“. Prema informacijama s terena, sve više migranata koji su se uspjeli domoći Italije, na primjer, vraćeni su natrag. Usred zime, u Bosnu i Hercegovinu, zemlju toliko siromašnu da jedva opstaje kao jedinstvena država. Istovremeno, zemlje EU upozoravaju BiH da krši prava migranata, jer im ne može osigurati ama baš nikakve uvjete. Nakon što je izgorio kamp Lipa, migranti su se smrzavali u snijegu. U međuvremenu je vojska postavila šatore, ali jadni su to uvjeti, pogotovo kad je higijena u pitanju. Ne moći zadovoljiti higijenske uvjete, dovodi sve aktere na terenu u opasnost od izlaganja virusu. Štoviše, dovodi i BiH u opasnost, jer se s tim push-backovima možda nose i novi sojevi virusa. Nisu za to krivi zaraženi ljudi, nego oni koji nisu osigurali epidemijski adekvatne uvjete svim ljudima. Istovremeno, neprekidno se na stare pritužbe na račun Međunarodne organizacije za migracije (IOM) dodaju nove. Od sredstava koje dobiva od EU, ova očito neadekvatna organizacija organizira edukacije, seminare, i druge mirnodopske ljudskopravaške aktivnosti koje ni ranije nisu imale dubljeg utjecaja u širem društvu, a sada su, nažalost, praktički potpuno irelevantne. I dok se administracija još jednom ispriječila na put neposrednoj pomoći ljudskim žrtvama, zapadne zemlje peru ruke, a Bosna tone u sve dublje i sve teže razrješive probleme.

“Upravo iz Italije često kreću lančana protjerivanja“, ističu u Dobrodošli! O nezakonitim protjerivanjima govori i članak portala Istraga, u kojem se navodi kako je Ministarstvo unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona tokom 2020. godine registriralo 7210 izbjeglica koje su na teritoriju BiH nezakonito protjerani iz Republike Hrvatske. Godinu ranije, 2019., taj broj je bio nešto veći, što dovodi do zaključka kako je više od 15.000 izbjeglica nezakonito protjerano iz Republike Hrvatske, odnosno sa teritorija Europske Unije, navode novinari Istrage i aktivisti iz Dobrodošli!

Dokumentacija u spomenutom članku također dokazuje kontinuirana lančana protjerivanja koja započinju iz Italije. Naime, “Slovenska policija je, prema istom Izvještaju, od 1. siječnja do 31. prosinca prošle godine, na osnovu sporazuma o readmisiji od Italije preuzela 1116 izbjeglica”. Pojednostavljeno, talijanske vlasti su utvrdile i dokazale da je u tu državu, tokom 2020. godine, iz Slovenije ušlo 1116 izbjeglica pa su slovenske vlasti te osobe morale prihvatiti na osnovu međudržavnog sporazuma o readmisiji. Istovremeno, vlasti Slovenije su uspjele utvrditi i dokazati da je prošle godine na teritoriju te države iz Hrvatske ušlo 9950 izbjeglica pa su se i oni pozvali na sporazum o readmisiji prema kojem svaka država mora prihvatiti osobe za koje je utvrđeno da su, prethodno, s njene teritorije ilegalno ušle na teritoriju druge države.

Push-backovi su nezakoniti

Dakle, Italija je Sloveniji, po tom osnovu, vratila 1116 izbjeglica a Slovenija je te iste izbjeglice, i još 8800 drugih koje je zatekla na svojoj teritoriji, uz zapisnik, predala policijskim agencijama Republike Hrvatske. Ovo znači da je Hrvatska od Slovenije, tokom 2020. godine, preuzela 9950 osoba. Svi su, rekosmo, predati uz potrebnu dokumentaciju, a prethodno im je izdato rješenje o protjerivanju . Upravo ta rješenja slovenske policije pronađena su kod izbjeglica koji su, recimo, u ožujku 2020. godine zatečeni na teritoriji BiH i koji su potvrdili pripadnicima MUP-a USK-a da su ih u BiH prebacili hrvatski policajci.” Valja naglasiti kako se postupanje po readmisijskim sporazumima može primjenjivati samo prema stranim državljanima koji su iregularno prešli granicu i koji nisu izrazili namjeru za traženjem azila. Imajući u vidu povijest postupanja policijskih službenika svih država koje aktivno provode lančana nezakonita protjerivanja i više je nego jasno kako se svakodnevno čak tri države EU sustavno oglušuju na iskazane namjere za traženjem azila te sustavno krše međunarodno i europsko pravo.

Zlouporaba readmisijskih sporazuma potvrđena je odlukom slovenskog Upravnog suda, prema koje su slovenske vlasti onemogućile pristup sustavu međunarodne zaštite osobi koja je iskazala namjeru za traženjem azila, te su je prema readmisijskom sporazumu predale predstavnicima hrvatske policije koje je potom osobu nezakonito protjerala u Bosnu i Hercegovinu, stoji u priopćenju Inicijative Dobrodošli!

Kako napominje Inicijativa Dobrodošli! “2021. godina nije ponudila nova rješenja za izbjeglice zarobljene u Bosni i Hercegovini, prisiljene spavati na hladnoći.” I ova mreža aktivista kao i druge koje su neprestano na terenu, pomažući ozeblim ljudima navodi kako su izbjeglice još jednom [postale] žrtve migracijske politike Europske Unije koja s jedne strane poziva vlasti BiH da osigura adekvatan smještaj za izbjeglice, dok s druge strane u potpunosti ignorira vlastitu odgovornost i činjenicu da “neke izbjeglice već dočekuju drugu zimu u ovakvim nehumanim uvjetima” i to zbog manjka sigurnih i legalnih puteva do zemalja EU ali isto tako i zbog “trenutne migracijske politike EU koja se oslanja na nezakonita protjerivanja”.

Iz Inicijative Dobrodošli! Naglašavaju kako su “trenutni uvjeti za život na lokaciji sada izgorenog privremenog kampa Lipa su daleko ispod prihvatljiva standarda te u potpunosti degradiraju ljudsko dostojanstvo. Izbjeglice nemaju pristup vodi za higijenu, a izostanak odgovarajućeg smještaja utječe na zdravlje ljudi koji su prisiljeni ostati.” Dio organizacija koji pokušava olakšati stanje na terenu upozorava “brzi popravci, financiranje u hitnim slučajevima te politički dogovori u zadnji trenutak ublažuju nastalu krizu, ali ne uspijevaju odgovoriti na sustavne nedostatke…Iako vlasti u BiH snose dio odgovornosti za trenutnu krizu, pogoršanje humanitarne situacije u BiH je također posljedica politike EU koja se oslanja na utvrđivanje vanjskih granica i prenošenje kontrole migracija na državu članicu koja je nalazi na vanjskim granicama ili na treće zemlje u kojima se sustavnu krše prava izbjeglica”.