rad
vijest

U novu godinu s duplo većim brojem nezaposlenih?

Foto: Pixabay / ilustracija

Europska konfederacija sindikata (ETUC) upozorava na mogući rast nezaposlenosti početkom 2021. godine ukoliko se mjere za očuvanje radnih mjesta ne produže. Istraživanje koje je proveo ETUC pokazuje da bi mjere za očuvanje radnih mjesta mogle biti ukinute u sedam država članica do kraja kalendarske godine: Belgiji, Češkoj, Danskoj, Portugalu, Švedskoj i Cipru. U tih sedam država sačuvano je oko 5,8 milijuna radnih mjesta putem privremenih subvencija plaća u svibnju, što ukazuje na broj potencijalno izgubljenih radnih mjesta ukoliko se mjere pomoći ne produže.

U Austriji, Italiji, Španjolskoj i Irskoj predviđeno je da se mjere ukinu između 31. siječnja i 31. ožujka 2021., nakon čega će se dodatnih 14,2 milijuna radnika naći u riziku od otpuštanja ukoliko se mjere dodatno ne produže. Nacionalne vlade članica EU su uz potporu programa SURE sačuvale ukupno 42 milijuna radnih mjesta u jeku pandemije putem privremenih mjera koje su subvencionirale dio plaća kako bi se izbjegla masovna otpuštanja. Kad bi sve države prijevremeno povukle mjere pomoći, ukupan broj nezaposlenih u EU udvostručio bi se, odnosno povećao s 15 na 30 milijuna, pokazuje ranije ETUC-ovo istraživanje.  

Trenutno samo nekoliko država – Nizozemska, Luksemburg, Francuska i Njemačka – najavljuju produžetak mjera očuvanja radnih mjesta do sredine 2021. godine ili kasnije. Kako bi se izbjegla katastrofa, europski sindikati traže od država članica da produže privremene mjere do ekonomskog oporavka i stabilizacije zaposlenosti. Od Europske komisije traže da podrže države članice refinanciranjem programa SURE, kao i uvođenje mjera koje će adresirati probleme poput isključenosti samozaposlenih i prekarnih radnika/ica iz postojećih mjera očuvanja radnih mjesta.

Glavni tajnik ETUC-a Luca Visentini izjavio je: “Milijuni europskih radnika koji su već izgubili dio svojih plaća sada se suočavaju s razdobljem praznika ispunjenim tjeskobom oko toga hoće li u novoj godini još imati posao. Nacionalne vlade moraju osigurati budućnost radnika i kompanija produženjem mjera očuvanja radnih mjesta dok ekonomski oporavak ne bude ostvaren.”

Autori/ce ETUC-ovog istraživanja mjera za očuvanje radnih mjesta u publikaciji su naveli razloge zbog kojih je donošenje takvih mjera korisno. Među ostalim razlozima navode i činjenicu da ukoliko tijekom krize kompanije otpuste radnike, postoji tendencija zapošljavanja novih radnika putem manje sigurnih ugovora, s lošijom plaćom i uvjetima rada. Iz perspektive radnika/ica, privremeno smanjenje plaće nosi puno manje štetnih posljedica od nezaposlenosti, i u ekonomskom i u psihološkom pogledu. Dodatni argument je ušteda, jer je pomoć za nezaposlene skuplja opcija od privremenih subvencija plaća za zaposlene, dok je iz perspektive poslodavaca takva opcija također jeftinija i efikasnija jer na taj način zadržavaju obučene zaposlenike i ne moraju ulagati u obuku novih.

U publikaciji ETUC-a o donesenim mjerama u pojedinim državama članicama (zasad je obrađeno njih 19) moguće je vidjeti konkretne iznose subvencija i obuhvaćenost mjerama pojedinih kategorija zaposlenika, kao i predviđeno trajanje mjera. U pogledu pomoći zanemarenim skupinama radnika/ica, izdvajaju se Finska koja je otvorila pristup pomoći za nezaposlene freelancerima i samozaposlenima do isteka mjera (31. ožujka 2021.), Grčka u kojoj freelanceri i samozaposleni imaju pristup jednomjesečnoj subvenciji prihoda kao i ostale profesije, Italija u kojoj radnici u slobodnim zanimanjima mogu dobiti subvenciju plaće, kao i Litva u kojoj samozaposleni i freelanceri do isteka mjera dobivaju 257 eura mjesečno ukoliko su u posljednjih godinu dana barem tri mjeseca uplaćivali doprinose za socijalno osiguranje.