klima
vijest

Poljska “mijenja” energetski kurs

Foto: Wiki Commons / MaKa / Ilustracija / KWB_Bełchatów3a

Usprkos brojnim poljskim prosvjedima protiv europskog zelenog zaokreta i opravdanosti tih zahtjeva, nije trebalo dugo vremena da Poljaci prihvate da prijelaz na obnovljive izvore energije nije izbor nego nužnost. Iz PGE-a, najveće poljske komunalne kompanije u većinskom vlasništvu države, koja preko 80 posto proizvedene električne energije dobiva iz ugljena, najavili su strategiju prelaska na sto posto obnovljive izvore energije do 2050. godine.

Strategija predviđa likvidaciju sve imovine vezane za ugljen i povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije, a sve bi počelo prijenosom svog vlasništva na novi poslovni subjekt – također u državnom vlasništvu. Ključ uspjeha ove strategije je dakle da država apsorbira gubitke nastale na ugljenu. Poljska vlada trebala bi prema ovoj strategiji preuzeti industriju ugljena, a Europska komisija trebala bi odobriti državnu pomoć za realizaciju strategije. Oboje je, ističu novinari, jako neizvjesno.

No, istovremeno je postalo nužno. Već se nekoliko godina najavljuje da će se ulaganja u fosilne energente u jako kratkom roku pretvoriti u velike financijske gubitke, i to se sada konačno počelo obistinjivati. Tako se PGE našao u situaciji da više nisu u mogućnosti privući investicije jer su banke već najavile da neće podržavati projekte na bilo koji način vezane za ugljen. Ako PGE uskoro ne odvoji imovinu od ugljena, prijeti im bankrot nekada u narednih godinu i pol dana, kazao je predsjednik uprave Wojciech Dąbrowski. Kako bi se spriječio bankrot, prvi korak je početi proizvoditi čak 50 posto električne energije iz OIE i to do 2030. godine, što bi se onda povećalo na sto posto do 2050.

Odricanje od odgovornosti

Klimatski aktivisti nisu toliko oduševljeni ovom najavom te je kao i tolike druge slične najave smatraju pretakanjem iz šupljeg u prazno. Posebno je reagirao Greenpeace kazavši kako ovo nije zapravo zelena tranzicija niti preuzimanje odgovornosti za klimu, već odricanje od odgovornosti i njihovo prenošenje na državu. U Greenpeaceu smatraju da će ovu “strategiju” u konačnici platiti porezni obveznici. “Ovo je samo transfer prljavih investicija na državnu riznicu”, smatra Piotr Wójcik, analitičar iz poljskog Greenpeacea te dodaje kako su ovo “samo lijepe riječi najvećeg poljskog zagađivača iza kojih ne stoji realan plan” te da “ovo nije nikakva transformacija”. Wójcik smatra bi realan plan uključivao datume gašenja pojedinih pogona, te informacije o tome kako bi se tako izgubljena energija naknadila. Dapače, umjesto toga, PGE i dalje gura izgradnju novih rudnika lignita u Złoczewu kao i ishođenje dozvole za 25-godišnje produženje rada onoga u Turówu.

Greenpeace ide i korak dalje te u priopćenju navodi kako sudjelovanje vlade u prezentaciji nove PGE strategije svjedoči da se ovdje radi tek o još jednoj pokaznoj vježbi poljske vlade u ciklusu izvedbi “kako zadržati ugljen u Poljskoj što je duže moguće a istovremeno ukloniti pritisak tržišta na ovu industriju” te ponovno ističu kako će cijenu ove kocke platiti porezni obveznici.

Da stvar bude još ciničnija predsjednik PGE-a Dąbrowski najavljuje da će se nova struja u narednih 20 godina proizvoditi iz plina kao “tranzitnog goriva”. Premda je točno da plin puno manje zagađuje prilikom sagorijevanja, no problem je metan koji curi u atmosferu prilikom procesa ekstrakcije plina iz zemlje i koji je štetniji za atmosferu od CO2. Teoretski, PGE bi do 2040. trebao početi proizvoditi struju iz vodika – tehnologija koja je daleko od komercijalne upotrebe i čije posljedice još ne znamo.

Nemaštovitost i idejna bezizlaznost poljske vlade svakako je mjerljiva s onom naše domaće politike. Podsjetimo da je ove godine, tijekom predsjedavanja Hrvatske Europskom unijom ministar okoliša Tomislav Čorić potpisao dozvole za istraživanje i eksploataciju fosilnih izvora energije u Hrvatskoj. Stoga je poljsko pretakanje iz šupljeg u prazno referentno za potencijalne ideje hrvatske politike.