društvo
vijest

Instagramske opasnosti

Foto: Pixabay, ilustracija

Dr. Danielle Wagstaff je psihologinja koja već godinama proučava odnos društvenih mreža i odnosa žena prema vlastitom tijelu te načina na koji se žene međusobno natječu. Njezino posljednje istraživanje bavi se psihološkim učincima dugoročnog korištenja Instagrama na mlade žene. Rezultati pokazuju da su žene koje intenzivno koriste Instagram češće anksiozne oko svojeg fizičkog izgleda i češće smatraju da njihova tijela imaju “nedostatke”. Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Američkog udruženja psihologa “Psychology of Popular Media Culture”, a cilj je bio ispitati vezu između učestalosti upotrebe Instagrama i niza psiholoških varijabli. U istraživanju je sudjelovalo 129 žena u dobi od 18 do 35 godina. U prvom dijelu istraživanja sudionice su ispunile niz upitnika o učestalosti korištenja Instagrama, mentalnom zdravlju i samopercepciji. Rezultati pokazuju da je učestalost korištenja Instagrama povezana sa simptomima depresije, nižim samopoštovanjem, generalnom anksioznošću i anksioznošću oko fizičkog izgleda te nezadovoljstvom vlastitim tijelom.

Dr. Wagstaff izjavila je da zasad nemamo informacije o tome radi li se možda o tome da Instagram češće koriste osobe s nižim samopoštovanjem i lošijom slikom o vlastitom fizičkom izgledu – u tom slučaju ne bi bilo moguće govoriti o negativnom utjecaju Instagrama. Međutim, čak i da je to točno, rezultati drugog dijela istraživanja nedvojbeno pokazuju da Instagram može imati negativne učinke. U drugom, eksperimentalnom dijelu istraživanja voditelji su sudionicama pokazivali slike s Instagrama na temu ljepote, fitnessa i putovanja (uz kontrolnu skupinu kojoj nisu pokazivane slike), nakon čega su sudionice ispunile upitnik. Rezultati eksperimenta su pokazali da je procjena vlastite fizičke atraktivnosti značajno smanjena kod sudionica koje su bile izložene slikama na temu ljepote i fitnessa. Također, ta promjena stoji u korelaciji s nižim samopoštovanjem, simptomima depresije i anksioznosti te nezadovoljstvom vlastitim tijelom. Ako izloženost popularnim sadržajima s Instagrama ima ovakav momentalni učinak, onda ne čudi ni podatak da žene koje često koriste Instagram u prosjeku nakon tri mjeseca imaju značajno veću anksioznost oko vlastitog izgleda.

Ovaj eksperiment pokazao je da izloženost najpopularnijim sadržajima s Instagrama pridonosi negativnim psihološkim simptomima i negativnoj percepciji vlastitog izgleda, a takvi rezultati poklapaju se s prethodno provedenim istraživanjima. Bitna informacija je i da je negativni učinak korištenja Instagrama jači što je veća emotivna uloženost u Instagram. Drugim riječima, one osobe koje provode više vremena koristeći Instagram više povezuju svoje samopoštovanje i identitet s Instagramom, i sklonije su lošoj slici o svom fizičkom izgledu koja je pak povezana s nizom negativnih psiholoških simptoma. Voditeljica istraživanja zaključuje da ovi rezultati ne sugeriraju prestanak korištenja društvenih mreža, što je ionako nemoguće za sprovesti, nego osvještavanje o tome koliko i kako ga koristimo.

Ono što ima posredujuću ulogu između korištenja Instagrama i negativnih psiholoških efekata je i sklonost uspoređivanju s drugima. Iako je mehanizam usporedbe s drugima prirodan, negativni psihološki efekti su jači kod osoba kod kojih je on više izražen, pa Dr. Wagstaff preporuča osvještavanje djevojaka i žena o štetnosti takvog pristupa sadržajima s Instagrama. Dok iz teksta istraživanja nije jasno kako bi se takva edukacija mogla provesti i koliko bi ona bila učinkovita, NHS-ov psihijatar Dr. Max Pemberton smatra da je jedino rješenje zabrana upotrebe Instagrama mlađima od 18 godina. Iz iskustva rada s mladim pacijentima koji pate od niskog samopouzdanja i loše slike o svom izgledu, smatra da “osvještavanje” mladih na tu temu ima zanemariv ili nikakav učinak. Kako je napisao u svom tekstu za Daily Mail, mladi u dobi između 14 i 18 godina su u ključnoj razvojnoj fazi u kojoj počinju gledati oko sebe, na svoje vršnjake kako bi razvili osjećaj identiteta. U toj dobi su posebno podložni impresijama i negativnim porukama o svom tijelu, a na online mjestima poput Instagrama preplavljeni su slikama koje postavljaju nerealne ideje o fizičkom izgledu.