rad
vijest

Smanjenje radnih sati u EU veće za žene nego muškarce

Foto: AFP / Federico Parra

Za razliku od “uobičajenih” ekonomskih kriza koje primarno pogađaju sektore poput građevine, proizvodnje i transporta, kriza izazvana korona virusom uglavnom pogađa turizam, trgovinu i vezane industrije. To je razlog zbog kojeg su ovom krizom više pogođene žene, mlade osobe i radnici s niskim prihodima čija su radna mjesta najteže stradala (restorani, trgovine, kafići, hoteli). Točnije, kroz travanj i svibanj se pretpostavljalo da je tako, temeljeno na djelomičnim podacima, no kroz lipanj postaje dostupno sve više podataka koji potvrđuju naslućene trendove na razini cijele EU.

Kao što smo nedavno pisali, žene čine većinu osoba koje su izostajale s posla u prvom kvartalu 2020. godine u svim članicama EU osim Cipra. Najveća razlika zabilježena je u Rumunjskoj gdje žene čine 72.8% odsutnih s posla, a slijede Litva i Latvija sa 72.5% odnosno 70.5% žena među odsutnima s posla. Među ženama je također više izostanka zbog privremenog otpuštanja odnosno “čekanja”, kao i zbog bolovanja i godišnjih odmora koji su se koristili kao pomoć obiteljima s malom djecom tijekom lockdowna.

To potvrđuju i novi podaci Eurostata o ukupnom broju radnih sati u prvom kvartalu 2020. godine: indeks ukupnih radnih sati na glavnom poslu doživio je oštar pad od 101.9 boda do 96.8 bodova (indeks je računat s 2006. kao baznom godinom). U svim članicama EU osim Finske, ukupan broj radnih sati je pao u navedenom razdoblju. Najveći pad zabilježen je u Italiji (-9.7%), Slovačkoj (-8.7%), Grčkoj i Austriji (obje -7.9%).

Pad ukupnog broja radnih sati vidljiviji je među ženama nego muškarcima: u prvom kvartalu 2020. zabilježen je pad ukupnih radnih sati od -5.2% za žene i -4.9% za muškarce. U 17 zemalja članica EU pad radnih sati među ženama je veći nego među muškarcima. Najvećim padom broja radnih sati među ženama ističu se Italija (-10.3%), Slovačka (-10.2%), Grčka (-8.3%), Austrija (-7.8%) i Portugal (-6.3%). Najveći pad radnih sati među muškarcima dogodio se također u Italiji (-9.3%), Austriji (-8.9%), Mađarskoj (-7.9%), Malti i Slovačkoj (obje -7.6%).