društvo
Crna Gora
vijest

Crna Gora legalizirala istospolne brakove

Foto: AFP / Savo Prelević / Ilustracija

Crna Gora postala je jučer prva zemlja na Balkanu koja nije u Europskoj uniji a legalizirala je brakove istospolnih zajednica, dajući tako inače obespravljenoj skupini pravo na nasljeđivanje i porezna prava koja imaju i heteroseksualne bračne zajednice.

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola izglasan je tijesnom većinom od 42 glasa od ukupno 81 člana parlamenta. Zakon su podržali zastupnici vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i liberalne stranke, te oporbene Socijaldemokratska partija (SDP) i DEMOS. Protiv je bila većina oporbe te manjinske stranke (Hrvatska građanska inicijativa, Bošnjačka stranka i Albanski FORCE koji uz Demokratsku partiju socijalista i Socijaldemokrate čine vladajuću koaliciju). Protiv je bio i Demokratski front (DF), najkonzervativnija i najveća oporbena stranka bliska Rusiji.

DF je pritom premijera Duška Markovića optužio za podrivanje tradicionalnih vrijednosti kazavši pritom da je većina građana Crne Gore protiv istospolnih brakova. Međutim, ankete o javnom mnijenju koje je proveo Centar za građansko obrazovanje 2019. godine pokazuju značajnu promjenu u stavovima crnogorskih stanovnika o istospolnim zajednicama te sada u odnosu na 2016. godinu broj ljudi koji imaju pozitivan stav o istospolnim zajednicama iznosi više od polovine stanovništva.

FOTO: Centar za građansko obrazovanje

Usvojeni zakon uređuje sklapanje istospolnih brakova, međusobno nasljeđivanje, zajedničku imovinu, pravo na mirovinu i socijalno osiguranje, posjete u bolnicama, zajedničku brigu o djeci, ali i obvezu da se brinu o djetetu svog partnera ako nema bliže obitelji. Prijedlog dakle, ne sadrži eksplicitnu odredbu o usvajanju djece, ali predviđa zajedničku brigu o djeci jednog/e od partnera/ica.

O zakonu se prvi put počelo govoriti 2014. godine, a put do uspjeha obilježilo je više posrtanja i manjka podrške zakonu među političarima. LGTB zajednica u Crnoj Gori ističe da je ovo rezultat višegodišnje borbe, lobiranja, pregovora i afirmiranja ovih vrijednosti u društvu. Posljednji put zakon je pao prije samo godinu dana, tako da je ovo veliki uspjeh. Kako sami kažu, “usvajanjem Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola napravljen je korak kojim će se položaj LGBT osoba učiniti komotnijim, kroz pravno uređenje odnosa među životnim partnerima, a Crna Gora je otklonila jednu nejednakost, zbog čega svi možemo da budemo ponosni.”