društvo
Hrvatska
vijest

Nasilje u obitelji: 57% više kaznenih djela nego prošle godine

Foto Pixabay / ilustracija

Od početka pandemije organizacije koje pomažu žrtvama obiteljskog nasilja diljem svijeta upozoravaju na činjenicu da je porast obiteljskog nasilja obrazac koji se ponavlja u izvanrednim situacijama poput ekonomskih kriza, sukoba ili epidemija. Mjere kućne izolacije i ograničavanje kretanja uvedene tijekom aktualne pandemije korona virusa predstavljaju posebno teške okolnosti za žrtve obiteljskog nasilja, koje zbog njih još teže dolaze do prilike da upute poziv u pomoć.

U ranijoj fazi pandemije postojale su neslužbene naznake da je nasilje u porastu, poput porasta broja poziva prema telefonskim linijama za pomoć žrtvama nasilja u mnogim državama. Sada su dostupni i prvi službeni podaci o broju počinjenih prekršaja i kaznenih djela nasilja u obitelji: u Brazilu je obiteljsko nasilje poraslo za 40% od početka izbijanja pandemije u odnosu na prošlu godinu, a u samo jednom okrugu unutar kineske provincije Hubei prijave zbog obiteljskog nasilja trostruko su se povećale već tijekom provođenja strogih mjera izolacije u veljači – sa 47 slučajeva u veljači prošle godine na 162 slučaja ove godine. I hrvatska policija objavila je podatke o nasilju u obitelji u prva tri mjeseca 2020. godine, koji pokazuju drastično povećanje obiteljskog nasilja u usporedbi s prva tri mjeseca prošle godine. Od početka godine do kraja ožujka Ministarstvo unutarnjih poslova zabilježilo je 2.055 prekršaja i 339 kaznenih djela obiteljskog nasilja, što je za 37 posto više prekršaja i za čak 57 posto više kaznenih djela nego u isto vrijeme prošle godine. I pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić potvrdila je da je i njezin ured u vrijeme izolacije zbog pandemije zabilježio povećan broj pritužbi za nasilje u obitelji i među partnerima.

O seksualnom nasilju i spolnim uznemiravanju još nema službenih podataka za ovu godinu, a podaci hrvatske policije od posljednjih nekoliko godina pokazuju da je ono u porastu: u 2019. zabilježeno je 55 posto više kaznenih djela u odnosu na 2017. godinu. Svi navedeni podaci podcjenjuju stvarnu raširenost obiteljskog i seksualnog nasilja jer se prema istraživanjima tek svaka deseta žena odluči prijaviti počinitelja policiji. U brojnim slučajevima žene nisu u mogućnosti potražiti pomoć jer im nasilnici zabranjuju izlazak iz kuće ili korištenje telefona. Primjerice, u ranoj fazi epidemije u Italiji je zabilježen manji broj telefonskih poziva linijama za pomoć žrtvama nasilja, ali i istovremeno povećanje broja poziva u pomoć poslanih putem SMS poruka. Zbog toga su organizacije za pomoć ženama žrtvama nasilja u obitelji diljem svijeta smišljale taktike poput posebnih signala koje žrtve mogu uputiti susjedima ili djelatnicima u apotekama, poput izgovaranja lozinke “Maska 19” kako bi dobile zaštitu od nasilnika.